Afbeelding
Foto: De Papaver

DELFT - Op zondag 28 april, na Koningsdag, houdt de WWF Haaglanden in samenwerking met Canal Hopper Delft een schoonmaak in de Delftse grachten.

De grachten liggen na afloop van het feest vol met plastic bekertjes, blikjes en ballonnen. Kinderen tussen de acht en twaalf jaar uit de regio Haaglanden en WWF-vrijwilligers gaan met visnetten plastic en ander afval uit het water vissen. Er wordt gevaren van kwart voor tien in de ochtend tot twaalf uur 's middags. Na afloop van het plastic vissen verzorgt Duurzaamheidscentrum de Papaver leuke activiteiten.
Op Koningsdag is het in Delft gezellig druk met feestelijke activiteiten. Maar al die mensen bij elkaar zorgen ook voor veel afval op straat en in de grachten. De Gemeente Delft maakt ieder jaar de grachten schoon, maar met zoveel wegwerpbekers en -blikjes is deze hulp hard nodig. Voorkomen moet worden dat plastic afval in de grachten achterblijft, omdat dit negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens en dier. Plastic verteert niet, maar blijft oneindig in de natuur aanwezig en komt in minuscule deeltjes, zogenaamde microplastics via de grachten in de rivieren en vervolgens in zee. Dieren sterven door het eten van plastic of raken erin verstrikt. Het plastic komt terecht in ons voedsel en we ademen zelfs plastic in. Om met kinderen in de Delftse grachten op plastic te gaan vissen lijkt een klein initiatief maar de impact van deze schoonmaakactie is enorm. Elke plastic beker die uit de gracht wordt gevist komt niet meer in zee terecht, al zou het natuurlijk veel beter zijn als plastic afval helemaal niet op straat of in de grachten belandt. Wij zadelen onze kinderen niet alleen op met een berg rommel die we achterlaten maar ook met een wereldwijd probleem: de plastic soep. Je kunt je aanmelden via wnfhaaglandenpr@gmail.com.