Vervolg voorpagina

4. Oude Delft 105, nieuw kleurenschema. Het hoekpand Oude Delft/ Binnenwatersloot kreeg in 1892 een nieuwe, rijk gedecoreerde, winkelpui: een zeer donkerbruine, bijna zwarte kleur, die alle details doodsloeg tot een amorf geheel. De gevel heeft een nieuw kleurenschema gekregen met als meest opvallende een lichte karamelbruine tint voor de pui, en geelbruine accenten voor details zoals de hangende granaatappel boven de hoekentree. Olijfgroene kozijnen en crèmekleurig pleisterwerk contrasteren hier mooi mee. Door de nieuwe kleuren is het een beeldbepalend hoekpand, de vele puidetails zijn haarscherp zichtbaar.
5. Rotterdamseweg 155, restauratie Hammenpoort. Het Hammenpoortje uit 1608, toegang tot het erf van de Hamboerderij, is een unicum in ons land. Het poortje stond de afgelopen vijftien jaar te vervallen, zo waren de decoratieve houten leeuwenkoppen onder de dakaanzet deels weggerot. Het poortje is compleet gerestaureerd, waarbij ook deze koppen weer zijn aangeheeld of door een exacte replica vervangen. De poort heeft ook andere, meer opvallende kleuren gekregen die de decoratie beter laten uitkomen. Dit op basis van kleurhistorisch onderzoek, waarbij op de meeste onderdelen veel oudere kleurlagen zijn gevonden. Een schitterend resultaat, precies waar dit unieke gebouwtje om vroeg.
Meestemmen? Mail uw voorkeur naar redactie@delftopzondag.nl Inzenden kan tot zondag 12 mei! Kijk voor meer info op onze site.