Een collage van alle genomineerde verfraaiingen. Aan de lezer om de mooiste te kiezen!
Een collage van alle genomineerde verfraaiingen. Aan de lezer om de mooiste te kiezen! Foto:

Stem mee voor de Le Comte Publieksprijs!

DELFT - Ieder jaar reikt Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. De jury heeft uit 13 aangemelde kandidaten een shortlist gemaakt van vijf genomineerden.

Door Ruud Stift

Een restauratie of een verbouwing van een monument, het plaatsen van een beeld of het aanbrengen van een muurschildering. Bij voorkeur refereert de verfraaiing aan de Delftse (recente) historie. De Le Comteprijs, een speciaal ontworpen Delftsblauw bord (ontwerp: Olav Slingerland), wordt uitgereikt tijdens de ALV van Delfia Batavorum in mei. Dan wordt ook de 'Delft op Zondag Publieksprijs' bekend gemaakt, de verfraaiing die de lezers van Delft op Zondag het meest geslaagd vonden. Dus lezer, let op! Dit zijn de vijf nominaties:
1. Harnaschpolder, project teksten op brugleuningen en banken. In de nieuwe wijk Harnaschpolder is een flink aantal bruggen gebouwd en straatmeubilair geplaatst. In het kader van het project 'Overbruggen' zijn op de brugleuningen en de banken thematisch samenhangende teksten aangebracht, bedacht door Margriet van Bebber van het Schrijfbedrijf. Enkele teksten gaan over de opgegraven archeologische vondsten. Voor andere is gebruik gemaakt van interviews met vroegere bewoners van dit tuinbouwgebied. Naast dat ze een verfraaiing zijn, hebben de teksten een cultuurhistorische betekenis: ze verwijzen naar de geschiedenis van gebied en bewoners.
2. Lange Geer 30, uithangbord. Lange Geer 30 bestaat uit twee panden, waarvan het linkerdeel een 18e eeuws bedrijfspand is, met in de gevel een later ingebroken brede garagedeur. In de oudere voorganger van dit deel, genaamd 'De drie Vergulde Astonnekes', werd in 1660 de gelijknamige plateelbakkerij gevestigd. Het nieuwe uithangbord neemt die oude bedrijfsnaam verkort over en verwijst naar de gebruiksgeschiedenis van deze locatie. Een verfraaiing van de eenvoudige, door de garagedeur wat merkwaardig ogende gevel.
3. Markt 47, stoepherstel drogisterij De Salamander. Voor de 18e eeuwse pui ligt nog de originele natuurstenen stoep met de twee hoge treden naar de winkeltoegang. De treden zijn zwaar uitgesleten door het vele gebruik. Bij het herstel koos men ervoor dit zo te laten, en alleen een frijnslag aan de rand te maken waardoor de treden wat stroever zijn in het belopen. Het restaurerend bedrijf, Schols en 't Hart, heeft in de stoep voor de treden een nieuw drogistensymbool gefreest. Ouderdom van stoep en treden is door deze restauratieve aanpak zichtbaar gebleven. Met het symbool is een verfraaiing van onze tijd toegevoegd.

Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding