Dankzij de vele helpende handen werd het met recht een 'goede' vrijdag op de Goudsbloem...
Dankzij de vele helpende handen werd het met recht een 'goede' vrijdag op de Goudsbloem... Foto:

Een 'goede' vrijdag op de Goudsbloem!

DELFT - Of Goede Vrijdag met recht een 'Goede' Vrijdag was?

Esther Bakboord van Stichting Kindertuinen Delft kan dit met veel enthousiasme bevestigen: "Bij ons op Kindertuin de Goudsbloem aan het Van Rossumpad 2 in Delft was het dat zeker! Het nieuwe seizoen is begonnen en we hebben er weer zoveel zin in! Op de dag voor het Paasweekend is er weer van alles gebeurd op de Goudsbloem. Ongeveer 20 mannen en vrouwen, werknemers van Exact staken voor de tweede keer hun handen uit de mouwen om ons te helpen.. Dat deden ze ook ten tijde van de actie 'Zwemmen voor poep': voor iedere 25 meter die toen werd gezwommen kregen we een lading poep gedoneerd door boer Duijndam. Dit resulteerde in twee hele grote vrachtwagens vol mest en 'exact' daarmee, de mest over het gehele land verspreiden, hebben ze ons geholpen."

Kuilen
Dit keer moesten er kuilen gegraven worden. Een ieder die al eens een kuil voor een ander had willen graven, kon zich afgelopen vrijdag letterlijk uitleven!
"We hadden zes bedden voor onder meer aardperen, munt, en andere woekeraars nodig. Dit waren zes geulen van 4 meter lang, 1 meter breed en 40 cm diep. Ik weet niet of je je daar iets bij voor kunt stellen, maar dat is een flinke klus en de zon verlichtte de dag prachtig maar de klus werd er door de warmte natuurlijk niet 'zonniger' op...."

Enthousiasme
"De Exact-medewerkers begonnen met groot enthousiasme: 'Dat klusje gaan we even klaren', maar het viel allemaal nog niet mee. De goede sfeer, gezelligheid en vele grapjes ('Voor wie zijn we nu eigenlijk deze enorme graven aan het graven?'), maakte dat ze letterlijk weer bergen hebben verzet."

Worteldoek
"In de geulen werd worteldoek gelegd, dit is nodig om het woekeren van de wortels tegen te gaan. Vervolgens werden de geulen weer gevuld met aarde. Deze bedden worden onderdeel van het 'Land Der Vergeten Groentes'. We gaan een groot stuk grond beplanten met vergeten groenten. Hier gaan jullie nog heel veel meer over horen want we hebben echt prachtige plannen voor dit project."

Frambozen
"Achter in de tuin is een flink stuk grond schoongemaakt en omgetoverd tot het 'Frambozenparadijs'. Klinkt dat niet heerlijk? Alles is nog pril en we hopen dat de frambozen goed aanslaan. Dan hebben we er weer een speciaal stukje bij op de tuin.

Kruidentuin
De kruidentuin is leeggehaald en opgehoogd met de zakken tuinaarde die we van sponsor MeeGaa Substrates BV uit Den Hoorn hebben gekregen. Naast het tuinhuis wordt een 'Kruidenavonturenpad' aangelegd. Langs een pad van stapstenen kun je dan allemaal lekkere en bijzondere kruiden ontdekken. Spannend! Een prachtige, nieuwe aanwinst voor onze tuin!"

Buitengewoon
"Nogmaals een 'shout out' naar iedereen die ons is komen helpen. We zijn blij en heel erg dankbaar! Een Goede Vrijdag? Absoluut. Het was weer buitengewoon! De extra handen maakten het werk niet perse lichter, maar wel veel gezelliger. Bedankt voor de tomeloze inzet! De Goudsbloem 'glanst' binnenkort weer als nooit te voren..." Zie ook: www.kindertuinendelft.nl