Marlika, dochter Manouk en echtgenoot Maurice zijn overdonderd, maar vooral heel erg dankbaar voor alle steun die ze krijgen.
Marlika, dochter Manouk en echtgenoot Maurice zijn overdonderd, maar vooral heel erg dankbaar voor alle steun die ze krijgen. Foto:

Heel Pijnacker op de been voor Marlika

PIJNACKER – Je bent in de kracht van je leven en staat vol passie voor de klas in het speciaal basisonderwijs in Rotterdam-Centrum. Daarnaast ben je sinds september de trotse moeder van lachebek Manouk. Het leven lacht je toe; totdat de artsen begin dit jaar Multiple Sclerose bij je vaststellen.

Door Alphons de Wit jr.

Het overkwam de Pijnackerse Marlika de Hoog. "En toen ik die diagnose te horen kreeg, was het eerste wat ik vroeg: 'Waarom ik? Wat heb ik verkeerd gedaan?', maar het zit niet in mijn aard om bij de pakken neer te gaan zitten, dus heb ik de draad weer opgepakt."
Nadat Marlika's rechterbeen in januari in aanloop naar een nachtelijk toiletbezoek dienst weigerde, ging ze naar de fysiotherapeut. "Daar ben ik al sinds mijn dertiende onder behandeling, nadat ik door een automobiliste van mijn fiets ben gereden. Hierdoor heb ik last van chronische rug- en nekklachten en al snel werd gedacht aan een hernia. Toen na een tijdje ook mijn zicht haperde, werd ook een hersenscan gedaan. Daar werd vastgesteld dat ik een agressieve vorm van MS heb."

Pilletjes
Uit gesprekken met medisch specialisten werd duidelijk dat het bij Marlika draait om een agressieve vorm van auto-immuunziekte. "Mijn eerste reactie was: 'Geef mij dan maar pilletjes', want ik ken iemand met MS die met medicijnen prima functioneert. Bij mij lag het echter anders en werden drie mogelijke behandelwijzen voorgesteld. Wat ze alle gemeen hadden is dat ze slechts remmend zullen werken. Daar wenste ik me niet bij neer te leggen, dus nam ik het heft in eigen hand."
Ze stuurde een WhatsApp-bericht naar al haar contacten met de vraag om te helpen. Binnen een paar dagen kwam een vriendin van me met een heel boekwerk met wat andere mogelijkheden waren. Eén ervan was stamceltherapie, die met 95% kans stabiliseert en 80% verbetert. Uit uitgebreid onderzoek en gesprekken met Nederlandse mensen die de behandeling hebben ondergaan, bleek dat in Moskou de resultaten het best waren. Hoewel de artsen stamceltherapie niet steunen, zal mijn neuroloog de controles blijven doen, vooral omdat hij zag dat ik alles heel goed had overdacht."

Stichting
Een nadeel aan zo'n behandeling is dat de ziektekostenverzekering hem niet dekt. "Daarom hebben we een stichting opgericht om via crowdfunding aan het geld te komen. De naam 'Keep Marlika Walking' wijst op een andere passie: het lopen van de Vierdaagse van Nijmegen. Mijn zus en twee vriendinnen zitten in het bestuur en ze doen het fantastisch. Het is hartverwarmend om te zien hoe er uit alle hoeken en gaten onverwachte hulp komt. Aan de andere kant is het ook heel moeilijk, want ik wil liever niet afhankelijk zijn van anderen; ik help liever mensen."
Die instelling kwam als een boemerang terug, want Pijnackerse middenstanders hebben hun schouders eronder gezet. Daarnaast zijn er ook vele particuliere initiatieven. Het resultaat: tot nu toe is er al ruim 57.000 van de benodigde 90.000 euro opgehaald.
Dat betekent dat er nog voor begin juli, wanneer Marlika naar Rusland vertrekt voor de behandeling, nog ruim 30.000 euro bijeengebracht moet worden. Wilt u een steentje bijdragen, bijvoorbeeld via de plantjesactie rondom Moederdag? Kijk dan op www.keepmarlikawalking.nl Doneren kan op rekeningnummer: NL21 INGB 0008983976.