Carine en Jan poseren trots 'in het groen' met hun MG-B Tourer
Carine en Jan poseren trots 'in het groen' met hun MG-B Tourer Foto:

'Lekker flaneren door die dorpjes'

DELFT - Als je de MG van Jan en Carine per ongeluk afsnijdt, hoef je niet bang te zijn voor opgewonden toestanden. Ze hebben namelijk afgesproken dat ze nooit boos worden als ze in hun Engelse sportwagen zitten!

Het is een mentaliteit die we terugzien bij veel eigenaren van klassieke voertuigen. Autorijden in zijn puurste vorm.
Genieten
In hun rijdende droom is geen ruimte voor gedoe, dan is genieten het parool. Jan en Carine zijn de afgelopen zes jaar de trotse eigenaren van een iconische Engelse sportwagen, de MG-B Tourer.

"We hebben vroeger, toen we nog verkering hadden, al eens zo'n tweepersoons dingetje gehad," vertelt Carine, een Alfa Romeo Junior. We waren verliefd op elkaar én op die auto. We hadden hem nooit weg moeten doen, maar hij begon te lekken en te rotten. Ik zie er nog wel eens eentje rijden en dan krijg ik een nekverrekking hoor!"
Oldtimer
"Daarna zijn we getrouwd, hebben kinderen gekregen en reden dus in een familieauto," zo vat Jan een kwart eeuw samen. "Maar we hebben altijd gezegd: als de tijd er rijp voor is, als de kinderen de deur uit zijn en er misschien een beetje geld overschiet, dan willen we een oldtimer."

Op haar naam
Carine had allang haar oog laten vallen op een MG, vertelt ze met het enthousiasme dat weer een meisje van haar maakt. En zo geschiedde.
Jan: "Een MG-B kopen is niet moeilijk. Er zijn er namelijk meer dan een half miljoen van gemaakt, van 1962 tot 1980, in diverse uitvoeringen en met het uiterst betrouwbare B-type blok. Maar een góede MG-B kopen is minder eenvoudig. We vonden deze auto ergens in de Achterhoek. Met een klein kindsdeel van de erfenis van Carines vader konden we hem kopen."
"Hartstikke mooi toch," zegt Carine ontroerd, om dat ermee te doen?"
"Hij staat daarom ook op haar naam," vult Jan aan.

Kuddedieren
Carine: "We hebben er veel plezier van. Als het een beetje weer is, gaan we een toertje maken. We zijn lid van de MG-club, die zet ze uit. Net nog de bollenroute gereden, met ouderwetse bolletje-pijltje navigatie. Je merkt wel dat we kuddedieren zijn. Als de voorste van de karavaan een doodlopende weg in rijdt, moeten we allemaal keren!"
Jan: "We gaan er ook mee op vakantie, naar Engeland, Frankrijk. De laatste keer was in de Dordogne. Zo snel mogelijk gaan we de grote weg af, de binnenwegen op, dakkie open, heerlijk! Lekker flaneren door die dorpjes, een gezellig logeeradres vinden en dan de volgende dag weer lekker toeren."

Vast die jas!
De MG wordt veel gebruikt. Carine: "Ik werk nog twee dagen. Jan pakt hem vaak in zijn eentje. Maar ik rij er ook in, dan neem ik een vriendin mee, gaan we iets leuks doen. Hij heeft ook gefigureerd in een film. We zijn op een landgoed in Oegstgeest geweest voor de opnamen van de film 'Gek van geluk'.
Hele dag bezig geweest voor één scène in de film. Het was bloedheet en de scène speelde in de herfst. Als je je jas even los deed, hoorde je meteen iemand van de productie roepen: Nee, nee, vast die jas! Het is herfst!"

Ook in de eigen straat fleurt de MG-B Tourer van Jan en Carine de boel op...