Peter Bosman, voorzitter van Scuba Libre (Foto: Martin Groen)
Peter Bosman, voorzitter van Scuba Libre (Foto: Martin Groen) Foto: Martin Groen

Vrijwilliger van de week: Peter Bosman

DELFT - Zonder vrijwilligers zijn er geen clubs en verenigingen die activiteiten organiseren, waar zoveel mensen plezier aan beleven. Peter Bosman is zo'n vrijwilliger.

Door Martin Groen

De bijna gepensioneerde rechercheur Peter Bosman is de trotse voorzitter van de Delftse duikclub Scuba Libre. "Momenteel ben ik alweer 22 jaar lid, waarvan veertien jaar als voorzitter. Ik vind het hartstikke leuk om vrijwilligerswerk te doen, te duiken en om onder water te fotograferen en te filmen. Daarnaast is mijn interesse gewekt in de flora en fauna die je in het water aantreft. Ik ben me daarin gaan verdiepen en breng die kennis over op andere duikers."

Vriendenclub
Scuba Libre is een vereniging met circa 70 leden, met een clubruimte in zwembad Kerkpolder. Het is een soort vriendenclub met veel gezinnen die liefhebber zijn van de onderwatersport en dat graag met elkaar delen. Veel gezinnen gaan regelmatig met elkaar op vakantie om te duiken. In leeftijd varieert het gezelschap van vrij jonge pubers tot het oudste lid dat in de 80 is. Peter Bosman is via collega's bij de club gekomen. "Als visser aan de waterkant was het een langgekoesterde jongensdroom om onder water te kijken en te zien hoe het leven er daar aan toe ging. Ik vond het een geweldige ervaring om onder water door te kunnen ademen en deze wereld te aanschouwen. Ik kreeg het virus te pakken en dat is niet meer weggegaan."

"Vrijwilligerswerk vind ik persoonlijk erg belangrijk. Toen ik bij deze duikclub mijn opleiding kreeg en we elk weekend naar Zeeland gingen, was ik de club erg dankbaar. Voor mij kwam een jongensdroom uit en ik wilde toen al heel graag wat terugdoen. Gelukkig hoef ik het ook niet allemaal alleen te doen en zijn er nog meer vrijwilligers die zich voor de club inzetten. Door de inzet van die mensen, kan de club draaien en hebben veel leden er plezier van." Peter legt uit hoe de duikvereniging aan haar mooie naam is gekomen. "Destijds ging een clubje vrienden duiken in Cuba. Na het nuttigen van enkele Cuba Libres en wat gekkigheid, ontstond de naam Scuba Libre."

Duikersparadijs
De club is in 1969 opgericht en vierde op 1 april het 50-jarig jubileum. Peter Bosman kijkt alweer vooruit en dan met name naar de komende duiktrips naar het buitenland. "Voor mij is het eiland Bohol bij de Filipijnen het duikersparadijs. Het is hier een eind vandaan, maar dan heb je ook wel wat. Met de familie gaan we daar graag naar toe. Met de vereniging gaan we in oktober weer naar de Rode Zee in Egypte. Daar gaan we met wel twintig man heen."

Proefduik
Ook de jeugd krijgt bij Scuba Libre een jeugdopleiding om zo het duiken onder de knie te krijgen. "Als kinderen een zwemdiploma hebben en twaalf jaar of ouder zijn, kunnen ze bij ons een officiƫle duikopleiding volgen. Die lessen zijn op zondagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur." Overigens kan iedereen een gratis proefduik proberen. Alleen een zwembroek en een handdoek zijn nodig. De rest regelt Scuba Libre. Met een ervaren duikinstructeur ga je dan in het zwembad uitproberen of duiken wat voor je is. De basis leg je in het zwembad. Op een gegeven moment ga je ook in het buitenwater duiken en kun je een brevet behalen. Peter: "De meeste mensen blijven lid als ze het brevet gehaald hebben. Je betaalt 180 euro contributie per jaar en daarvoor krijg je een opleiding en mag je gebruik maken van het materiaal." Kijk op scubalibre.nl voor meer informatie.