Robert Vlugt is blij met zijn gerestaureerde stoep, een echte eyecatcher! (Foto: Koos Bommelé)
Robert Vlugt is blij met zijn gerestaureerde stoep, een echte eyecatcher! (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

De stoep van Salamander is 'stadsschoon'!

DELFT - Robert Vlugt van drogisterij De Salamander aan de Markt 47 is zeer verguld met zijn recent gerestaureerde 'entree'.

"Onze entree, de stoep overgaand in de trede naar de deur, werd in het kader van de Le Comte Prijs genomineerd door de Commissie Behoud Stadsschoon Delft. Ik liep al jaren met het idee om een ornamentatie in de stoep te laten plaatsen, want ik hoor geregeld van toeristen dat ze niet meteen zien welke winkel ze hier aantreffen. Door de ingefreesde vijzel, een internationaal symbool voor drogisterijen wereldwijd, is dat probleem verholpen. De letters in de stoep zijn van het lettertype dat werd gebruikt in het briefpapier in de jaren '30. De restauratie, de verfraaiing, nam twee maandagen in beslag. Eerst kwam de aangewezen vakman met een pen de contouren krassen, een week later werden vijzel en letters met een soort hydraulisch boortje in de tegel gefreest. De tegel is hierdoor niet alleen mooier, hij is ook deels anti-slip gemaakt. Minder glad, wat bij 'nattigheid' zo zijn voordelen kan hebben.
Voorheen viel de stoep voornamelijk op door de uitgesleten treden, een teken dat vele klanten ons weten te vinden. Elke keer als ik de verfraaiing zie, denk ik: 'Wat is het toch een genot om naar te kijken!' Ik krijg van veel mensen complimenten. Daarnaast hoor ik veel mensen zeggen: 'Heb ik dat nou al die jaren over het hoofd gezien?' Dat wil dus zeggen dat het er heel authentiek uitziet, alsof het al jaren onderdeel uitmaakt van de oorspronkelijke entree. De stoep ligt er in deze 'nieuwe, opgefleurde staat' al bijna een jaar. Drie weken geleden kreeg ik een brief, waarin stond dat de restauratie van de stoep officieel genomineerd was als een van de vijf overgebleven aangedragen kandidaten die in de race zijn voor de Le Comte Prijs. Dat geeft het allemaal een extra gouden randje. Op eigen wijze heb ik het stadsbeeld van Delft helpen verfraaien."