Dick de Leeuw, voorzitter van bridgevereniging 'One Down Delft'.
Dick de Leeuw, voorzitter van bridgevereniging 'One Down Delft'. Foto: Willem de Bie

'We maken ons hard voor een Delfts Denksportcentrum'

DELFT - In het gezin waar Dick de Leeuw opgroeide was bridge de sport waar het over ging. Pa en ma de Leeuw goten het met de paplepel in. En daarnaast werd er door de kinderen getafeltennist, speelden ze waterpolo en meer sportiefs. Dat bridgen is er bij Dick nooit meer uit gegaan: met veel plezier is hij, nu tevens als voorzitter, wekelijks actief bij bridgevereniging 'One Down Delft'.

Tekst en foto: Willem de Bie

"Een vriendje van mij vroeg - ik was een jaar of tien - of ik meeging naar tafeltennis. Wat later werd het waterpolo, bij zwemvereniging 'De Gouwe'. Ik heb daar gespeeld van mijn twaalfde tot mijn zeventiende. Eigenlijk heb ik altijd wel gesport; later werd het volleybal en tennis, dat laatste doe ik nog steeds bij DTB. En op de momenten dat we als gezin samen waren werd er vaak gebridged, voor ons net zo gewoon als Monopoly of andere spelletjes. Langzamerhand leerde ik het spel en werd er steeds wat beter in. En dat doe ik nog steeds, nu iedere week bij ODD. Het is een interessant spel, met veel sociale aspecten; zo speel je samen met een partner tegen een ander duo. Op een avond speel je 24 spellen en tegen 6 verschillende bridgeparen. En, het is niet leeftijdsgebonden: iedereen kan het spel leren en er aan meedoen, het is letterlijk een spel van acht tot tachtig plus. Ons oudste lid is onlangs 90 jaar geworden."

Groot slem
"Het is, enigszins vergelijkbaar met klaverjassen, een denkspel: goed spelinzicht combineren met een goed geheugen. Samen met je partner ga je 'slagen' halen, waarbij je vooraf moet 'bieden', aangeven wat je denkt te gaan halen. Uiteraard samen met je partner. Het einddoel is om binnen gemiddeld 7½ minuut een optimaal resultaat uit je spel halen. Het gaat er dus niet om wie de beste kaarten gedeeld heeft gekregen. En ook bluffen heeft geen zin: je moet domweg waarmaken wat je hebt 'geboden'. Haal je de slagen binnen zoals je voorspeld had, dan levert dat je punten op. Haal je 't niet dan worden het minpunten. En er zijn, net als bij andere sporten, een soort 'vaktermen'. Zo is een 'groot slem' het binnenhalen van alle slagen. Daarnaast kan je volgens een bepaald systeem bieden; bridge kent meerdere systemen en uiteraard spreek je vooraf af met welk biedsysteem er gespeeld wordt."

Mini bridge
"Toen er 20 jaar geleden nog volop gerookt werd op clubavonden ben ik een tijdje gestopt, je kwam soms geheel doorgerookt thuis, dat vond ik niks. Momenteel ben ik voorzitter van One Down Delft. We hebben een kleine honderd leden, uit diverse leeftijdsgroepen. Aan de onderkant, de jongeren, missen we wel aanwas. We zijn ons daar nu extra op aan het richten, ook in het kader van ons jubileum dat we dit jaar vieren. Samen met andere Delftse bridgeclubs willen we bridge bij jongeren stimuleren middels 'mini-bridge', een uurtje bridge voor groep 7 en 8 van de basisscholen."

Bokaal
"In het kader van ons lustrum hebben we het initiatief genomen voor de Delftse Bridge Kampioenschappen. De voorrondes zijn bij de vijf Delftse clubs Daarnaast is er één is voor Delftenaren die geen lid zijn van een vereniging. Op zaterdag 21 september is er dan de grote finale om de felbegeerde bokaal. Naast onze activiteiten op basisscholen gaan we ook naar het voortgezet onderwijs en organiseren we met andere bridgeclubs beginnerscursussen. Die lopen goed."

Denksportcentrum
"Samen met andere verenigingen maken we ons momenteel hard voor een Delfts Denksportcentrum. We hebben ons oog laten vallen op een pand aan de Vulcanusweg. Het zou een ontmoetingsplaats, zowel overdag als 's avonds, kunnen worden voor alle verenigingen die met denksport bezig zijn. Net als ander sporten is bridge een sociaal gebeuren, waarbij ontmoeting ook een factor van belang is."

Cultuurlab
"Een van de belangrijke facetten van bridge is dat er geen fysieke beperking is; iedereen kan meedoen. We nodigen geïnteresseerde bridgers dan ook van harte uit op onze clubavonden. Je kunt dan, samen met een partner, een paar keer meedraaien en zien of het wat voor je is. Even bellen of mailen naar ons werkt het snelst."

Donderdagavond
Bridgeclub One Down is een officiële bridgeclub, dat wil zeggen aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. Bridgers van elk niveau zijn er welkom: het bridgeseizoen loopt van eind augustus tot eind juni. Alle informatie is te vinden op www.onedowndelft.nl. Mailen kan ook: wedstrijdleider@onedowndelft.nl.