Achter van links naar rechts: Richard Coesij, Laurens Buijs, Sebas Joosten. Vooraan van links naar rechts: Mischa de Haan, Stijn Linderman, Stijn v.d. Smagt.
Achter van links naar rechts: Richard Coesij, Laurens Buijs, Sebas Joosten. Vooraan van links naar rechts: Mischa de Haan, Stijn Linderman, Stijn v.d. Smagt. Foto: Jorinde van den Bosch

Hemd van het Lijf: Wakki

Stijn Linderman (S) en Sebas Joosten (SJ) van de band Wakki proberen met crowdfunden een nieuw album te produceren.

1. Waarom wilden jullie hier op de foto? SJ: Hier in de kelders van de Schiehallen bevindt zich onze oefenruimte. Hier hebben wij ook alle nummers geschreven voor ons nieuwe album dat eraan komt.

2. Hoe kwamen jullie op de naam Wakki? S: Er is een video op internet waarin een vrolijke man een leeg bierblikje in het water gooit en daar vervolgens een boete voor krijgt. Hij blijft lachen en doet vervolgens de uitspraak: "…helemaal wak!" waardoor de video viral ging. Wakki is hier een verbastering van. Het klinkt vrolijk net als die man is. Onze muziek is dat ook.

3. Hoe is jullie band ontstaan? SJ: We zijn allemaal lid van de studentenvereniging Groover. Dat is eigenlijk een grote club waar jazzliefhebbers samen komen en hier is onze band ontstaan. Niet allen maar bier drinken, maar ook goede muziek maken!

4. Wat voor muziek maken jullie? S: Ik noem het Jazz-Funk Fusion. De energie van Funk gemixt met de vrijheid van Jazz en dat vaak weer gemixt met een heel ander genre. Soms is dit Hiphop, soms meer Rock.

5. Wat is jullie doelgroep? S: Vooral mensen die ervan houden om nieuwe dingen te ontdekken wat betreft muziek. Wij maken muziek vanuit nieuwsgierigheid en proberen veel verschillende invloeden toe te passen. Zo hoor je bij ons altijd nieuwe dingen.

6. Wat was jullie leukste optreden tot nu toe? SJ: Zelf vond ik de Popronde van 2017 heel tof. In een hele korte tijd deden we toen een hoop optredens en kregen echt een beetje 'tourervaring'.
S: Afgelopen jaar hebben we ook in Bird en Dizzy in Rotterdam gespeeld. Dat zijn dan weer de wat grotere, bekendere podia.

7. Jullie produceren nu een album door te crowdfunden. Leg uit… S: het geld dat we verdienen met optredens gaat meteen naar de band. Maar om een album te produceren op het niveau dat wij willen komen we geld tekort. Alles wat we ophalen gaat ook naar het betalen van de studio.

8. Hebben jullie eerder een album gecrowdfund? SJ: We hebben eerst zelf een EP geproduceerd. Daarna wilden we een album maken, maar toen kwamen we net als nu tekort om de studio te betalen. We hebben toen ook het restant gecrowdfund.

9. Waar kunnen we jullie muziek luisteren en waar kunnen we eventueel een donatie doen? SJ: Onze muziek staat onder meer op Spotify en op iTunes. Doneren kan via wakki.nl/crowdfund, dit kan tot en met 3 mei. We staan nu op ongeveer 935 euro. Er is 1200 euro nodig om een album te kunnen maken.

10. Als jullie burgemeester zouden zijn, wat zou je dan veranderen? S: Eindelijk een goed poppodium in het centrum van Delft.
SJ: Inderdaad, de laatste jaren zijn er alleen maar een hoop gesloten.