Wethouder Karin Schrederhof spreekt erelid en 'Mister DAS', Marcel van Dien, toe.
Wethouder Karin Schrederhof spreekt erelid en 'Mister DAS', Marcel van Dien, toe. Foto:

Sportraad Delft benieuwd naar gemeentelijke plannen met sport

Gemeentelijke plannen
Tijdens de op maandag 29 april a.s. bij DVC te houden Voorjaars-ALV van de Sportraad Delft zullen opnieuw de gemeentelijke plannen ten aanzien van de sport volop aandacht krijgen. Het is immers sportwethouder Karin Schrederhof zelf die een toelichting komt geven op die gemeentelijke plannen, waar door de Delftse sportclubs al zo lang naar wordt uitgekeken. Meer concreet gaat het om de Investeringsagenda en om het Uitvoeringsplan Sport. Deze plannen zijn hard nodig om de in de afgelopen jaren opgelopen aanzienlijke kwantitatieve en kwalitatieve achterstanden in de sportsector in Delft in ieder geval deels te bestrijden.
Deze plannen komen voort uit een tweetal eerder – in samenspraak met de Sportraad Delft – tot stand gekomen rapporten, te weten het 'Sportaccommodatieplan 2016' en de nota 'Visie Sport en Bewegen 2017-2025'. De Investeringsagenda beoogt het systematisch maken en realiseren van plannen voor het minimaal op orde brengen van de binnen- en buitensportaccommodaties in Delft, terwijl het Uitvoeringsplan Sport beoogt om ook daadwerkelijk invulling en ondersteuning te geven aan de sportactiviteiten door en bij de sportclubs in Delft. De wensenlijst van de clubs op accommodatiegebied is zonder enige twijfel langer en kostbaarder dan wat realistisch gezien haalbaar en betaalbaar is. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Maar dat er veel gedaan moet worden op accommodatiegebied, dat mag wel duidelijk zijn.
Het Uitvoeringsplan Sport omvat drie thema's, te weten het vitaliseren van sportverenigingen, sportstimulering en –innovatie, alsmede de maatschappelijke rol van sport en de sportclubs in het sociaal domein. Er wordt al heel lang gesproken over beide plannen, ook in overleg met het bestuur van de Sportraad Delft en met de clubs. De verwachting was dat de voorstellen van het College van B&W over deze beide onderwerpen in het vroege voorjaar van 2019 richting Gemeenteraad zouden gaan, maar dat is in ieder geval op het moment van schrijven nog niet gebeurd. De Gemeenteraad moet daarna beslissen, met name over de benodigde gelden. De uitvoering zal
vervolgens zeker nog geruime tijd in beslag nemen.
Tijdens de Gemeenteraadsvergadering van 31 januari jl. is overigens een (door PvdA, Onafhankelijk Delft, CDA en SP ingediende) motie aangenomen, waarin het College van B&W wordt opgedragen om een geïntegreerd plan te ontwikkelen voor de toekomst van de Delftse sport, waarin uitvoering, investeringen en beheer worden betrokken. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de Investeringsagenda en voor het Uitvoeringsplan Sport. Tevens draagt genoemde motie op om bij de ontwikkeling van dit toekomstplan de expertise van de
Sportraad te betrekken, alsmede om een financiële integrale onderbouwing voor het plan te ontwikkelen. Aangenomen mag worden dat wethouder Karin Schrederhof op de komende Voorjaars-ALV van de Sportraad de nodige concretisering van de gemeentelijke plannen zal geven.

Bestuurswijzigingen
De Voorjaars-ALV van de Sportraad, te houden op maandagavond 29 april a.s., zal als de leden daarmee instemmen enige wijzigingen in het bestuur van de Sportraad te zien geven. Bestuurslid Jaap Meijer (71) is volgens het rooster aftredend en heeft besloten om zich na 5 jaar niet meer herkiesbaar te stellen. Meijer werd in 2014 bestuurslid van de Sportraad, terwijl hij eerder 11 jaar (2001-2012) lid was van het bestuur van de Sectie Voetbal. Als nieuwkomers in het bestuur worden door het bestuur kandidaat gesteld Dennis Geurts (50) en Cees van Velzen (67). Geurts is werkzaam als docent bewegingsonderwijs in het middelbaar onderwijs en hij is met techniektrainingen actief in met name hockey en voetbal. Cees van Velzen is momenteel onder andere actief in de denksporten. Indien de ALV akkoord gaat met de voorgestelde bestuurswijzigingen, dan bestaat het bestuur van de Sportraad vanaf 29 april a.s. uit Wicher Schreuders (voorzitter), Guus Heemskerk (secretaris/penningmeester), Martin Bronmeijer, Peter Grootscholten, Marina La Vos en genoemde twee nieuwkomers, Dennis Geurts en Cees van Velzen.

Festiviteiten
In de afgelopen periode was het bestuur van de Sportraad een aantal malen vertegenwoordigd bij festiviteiten van diverse Delftse sportclubs, anders dan behaalde kampioenschappen.
Op zondag 6 januari jl. begon het nieuwe jaar met de viering van het 50-jarig bestaan van basketbalvereniging DAS. Dit vond plaats in de drukbezette kantine van hun nieuwe onderkomen in het gebouw van SC Delfland. Er werd in de sportzaal door diverse aanwezigen nog druk gebasketbald. Vervolgens werden in aanwezigheid van vele (oud-)leden en andere belangstellenden, onder wie ook coryfee Toon van Helfteren, toespraken gehouden door Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders en sportwethouder Karin Schrederhof. Vervolgens reageerde DAS-voorzitter Rienk Bijlsma op die beide speeches. Daarna bleef men nog lang bijeen om het wel en wee van DAS door te nemen.
Sportwethouder Karin Schrederhof en de Sportraad-bestuurders Wicher Schreuders en Guus Heemskerk waren op woensdagavond 9 januari jl. aanwezig bij AV De Koplopers in de druk bezette Wippolder-kantine. Ter plekke was het wethouder Schrederhof die op passende wijze een zilveren Sportspeld met bijbehorende oorkonde overhandigde aan Wim Aalbertsberg. Dit voor al zijn verdiensten, gedurende vele jaren, voor AV De Koplopers. Hij was vanaf de oprichting in 1986 vrijwel onafgebroken vrijwilliger, waarvan in de periode 1990-2018 bestuurslid. Meer dan voldoende reden om hem de zilveren Sportspeld toe te kennen.
Een volgende Sportspeld met oorkonde werd door wethouder Karin Schrederhof uitgereikt aan Marieke van Oosten. Dat gebeurde op vrijdagavond 29 maart jl. in De Gaech. Marieke van Oosten (JKC De Giganten) is een zeer jeugdige kegelaarster, die de bronzen Sportspeld ontving vanwege het door haar onlangs behaalde Nederlands kampioenschap bij de junioren, een titel die ze won met een heel hoog gemiddelde tijdens die wedstrijd. Van het Sportraad-bestuur waren aanwezig Wicher Schreuders, Guus Heemskerk en Marina La Vos.
Op woensdagavond 10 april jl. vierde duiksportvereniging Scuba Libre in een van de kantines in zwembad Kerkpolder het feit dat ze 50 jaar geleden, in 1969, zijn opgericht. Oorspronkelijk werd er alleen gedoken in de Zeeuwse wateren, daarna werd zwembad De Wervel in Rijswijk de thuisbasis, maar inmiddels is Scuba Libre al vele jaren gehuisvest in het Delftse zwembad Kerkpolder. Duiken doen de leden van Scuba Libre echter niet alleen in dat zwembad, maar juist vooral in de buitenwateren, nog steeds in Zeeland, maar eigenlijk over de gehele wereld. Voor de vele aanwezigen hield Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders een toespraak en uiteraard reageerde daarna voorzitter Peter Bosman daarop. Onder het genot van vele hapjes en drankjes werd vervolgens nog langdurig de geschiedenis en de toekomst van de vereniging besproken.

Delftse Sportcongres
Het door het Sportraad-bestuur jaarlijks in het najaar te organiseren Delftse Sportcongres begint langzamerhand een goede traditie te worden. Zo staat voor komend najaar alweer de 3e editie hiervan op het programma. Het zal deze keer gaan over de relatie tussen sport en gezondheid. Diverse deelonderwerpen van dit brede gebied zullen die dag aan de orde komen. Het is dan vervolgens de vraag wat in deze de rol en betekenis is van zowel het lokale gemeentelijke beleid als van de sportclubs. De datum, de locatie en de diverse sprekers zullen op een later moment uiteraard bekend gemaakt worden.

Vrijwilliger Wilm Aalbertsberg van AV De Koplopers kreeg de Zilveren Sportspeld van wethouder Karin Schrederhof (Foto: Roel van Dorsten)
Een momentopname bij een eerdere ALV van de Sportraad Delft (Foto: Roel van Dorsten)
Nederlands kampioen kegelen bij de junioren, Marieke van Oosten, kreeg de Bronzen Sportspeld van wethouder Schrederhof  (Foto: Marco)
Een eerder sportcongres van de Sportraad Delft, gehouden in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof (Foto: Roel van Dorsten)