'Op basis waarvan maken we keuzes?'

DELFT - Bauke Steenhuisen doceert al 15 jaar technische bestuurskunde en besluitvorming aan de TU Delft. Maar in zijn optiek bevatten studies een hiaat. 'We leiden geen verhalenvertellers op'.

"Als je een goed verhaal weet te vertellen, maak je een connectie. Binnen het Honours Programme heeft een groep van 12 studenten geëxperimenteerd met verhalen met betrekking tot de technologische ontwikkeling. Bij andere scholen merk ik dat 'storytelling' geregeld in workshops ook onder de aandacht wordt gebracht. De opdracht aan de studenten was: Bedenk hoe een verhaal effectief kan zijn zonder te willen overtuigen. Wees geen moraalridder, maar probeer te verrassen. Vertel je verhaal op de meest basale manier.
Een dilemma wat in een filmpje op de avond bij TOPdelft aan bod komt, is Cybertheft: diefstal per computer. De boeven worden steeds jonger en de gestolen bedragen steeds groter. Ga je wel of niet stelen? Met een muisklik kun je tegenwoordig miljoenen bij elkaar harken. Of: willen we een perfect matchende partner of een perfecte baby? DNA-matching: hoe valt de ´voorkeursliefde´ te verklaren? Moeilijke keuzes! De studenten gaan aan de hand van acht filmpjes van ongeveer 3 tot 5 minuten de discussie aan met het publiek. Na dit 'examen' zijn de filmpjes op YouTube te bekijken. Beleef ze live en discussieer mee!"