Aangever/gedupeerde Mike van Koppen in gesprek met Officier van Justitie, Carolijn  Eijgenraam  (Foto
Aangever/gedupeerde Mike van Koppen in gesprek met Officier van Justitie, Carolijn Eijgenraam (Foto" RSAJ) Foto:

Inspraak voor slachtoffers van inbraak

DEN HOORN - Woensdag 17 april kwamen circa vijftien slachtoffers van inbraak en/of diefstal samen in De Hoornbloem te Den Hoorn.

Door Ruud Stift

Voor de besloten informatiebijeenkomst, in aanwezigheid van de teamchef van politie, de officier van justitie en de burgemeesters van Delft en Midden-Delfland, waren 40 aangevers van diefstal/inbraak uitgenodigd. Tijdens de avond werden de aanwezige gedupeerden geïnformeerd over het lopende politieonderzoek en de strafzaken tegen vier verdachten. De slachtoffers kregen ook te horen of en hoe ze hun gestolen goederen eventueel weer terug konden krijgen.

Onderzoeksteam
Na het welkomstwoord van burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland deed Sharon van het onderzoeksteam Aphrodite uit de doeken hoe ze de daders op het spoor waren gekomen.
"Een oplettende burger tipte de politie en daarom kon eind vorig jaar een eerste verdachte worden aangehouden die bezig was in te breken in een woning. Via diens telefoongegevens werd een tweede verdachte aangehouden. Beide minderjarige verdachten bleken in contact te staan met twee andere, meerderjarige verdachten. In februari van dit jaar was de aanhouding van de twee andere verdachten een feit. Ook werd toen een doorzoeking gedaan op 4 locaties, waarbij 200 goederen in beslag werden genomen. Uiteindelijk konden 42 zaken aan een of meerdere verdachten worden gelinkt. Het ging hierbij veelal om inbraken in woningen, waar mensen niet thuis bleken. De daders waren hiervan op de hoogte door vooraf te polsen. Alle goederen werden op de landelijke politiesite gezet en er kwam een item bij TV West, allemaal om meer informatie te genereren."

Witwassen
Hierna was het de beurt aan Carolijn Eijgenraam, Officier van Justitie bij het Arrondissementsparket Den Haag. Zij vertelde dat zij sinds half december bij de zaak was betrokken, toen werd de eerste minderjarige verdachte voorgeleid. Carolijn ging in op drie hoofdpunten: 1. Beslag van de goederen. Er is een overzicht gemaakt van alle buitgemaakte spullen 2. De schade. Er wordt vervolgd voor minimaal 6 zaken die tot nu toe afdoende bewezen zijn o.a. schade aan deur/raam a.g.v. inbraak of bezit en verkoop van gestolen goederen (witwassen) 3. De strafzaken. Het onderzoek loopt nog, er zijn nog geen veroordelingen uitgesproken. Van de twee minderjarige verdachten is er eentje vrij onder restrictie van reclassering. De ander zit vast en zal eind mei ter zitting komen.
"De twee meerderjarige verdachten, volgens eigen traject in februari aangehouden vooral n.a.v. witwassen, zullen eind mei worden voorgeleid in een pro forma zitting."

Vragen
Als sluitstuk van de avond konden de gedupeerden vragen stellen. Zo vroeg een aanwezige hoe het werkt als je je gestolen goed terug krijgt, terwijl de verzekering deze al vergoed heeft. En waarom moet de dader zelf ook 'afstand doen' van goederen? Carolijn: "Er moet onomstotelijk bewezen zijn dat deze niet van hem/haar zijn, anders kan een dader weigeren ze afstaan. Dan buigt de rechter zich erover. Daarom is aangifte doen belangrijk, anders heb je helemaal geen zaak." Gedupeerde Mike van Koppen was blij dat hij op de hoogte werd gebracht. "Maar ik het duurt nog wel even voordat ik mijn spullen terug heb."