Is de voortschrijdende technologie nog wel behapbaar of hebben we een 'monster' gecreëerd?
Is de voortschrijdende technologie nog wel behapbaar of hebben we een 'monster' gecreëerd? Foto:

Morele dilemma's bij TOPdelft in het Prinsenkwartier

DELFT - Op woensdag 24 april, aanvang: 20.00 uur, staat in het Prinsenkwartier aan het Agathaplein een bijzondere avond geprogrammeerd.

Studenten van de TU Delft en Universiteit Leiden vertellen korte verhalen in film over morele dilemma's in hun vakgebied. Dat gebeurt door een aantal korte zelfgemaakte filmpjes te presenteren over enkele zelf gekozen dilemma's bij de ontwikkeling van technologie.

Discussie
Doel van deze filmverhalen is toeschouwers aan het denken zetten, te laten twijfelen en discussiëren. Na de presentatie van elke film volgt discussie. Welke dilemma's herkennen we? Wat vinden we 'het goede' om te doen? Maar vooral: hebben de films impact op de manier waarop wij als publiek naar de dilemma's kijken? De technologische ontwikkeling gaat heel hard. Kan de maatschappij deze technologische ontwikkeling nog wel beheersen of op zijn minst bijsturen? En wat is de rol van ingenieurs zelf bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ingenieurs worden geconfronteerd met tal van morele dilemma's bij de ontwikkeling van de technologie. Hoe gaan ze daarmee om? Hoe worden ze in het onderwijs hierop voorbereid?

Succesverhalen
Veel verhalen over de ontwikkeling van technologie zijn
succesverhalen. Of ze getuigen van het tegendeel, rampverhalen en nachtmerries. Maar wat voor verhalen zijn er nog meer? De opdracht aan de studenten is geweest te onderzoeken welke andere type verhalen een publiek kunnen helpen om over een moreel dilemma na te denken en te praten. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige intelligentie of DNA-modificatie, fraude op internet, robots...

Honours Programme
De avond is de afsluiting van een vak in het Honours Programme van de TU Delft. Binnen dit programma hebben studenten van verschillende faculteiten de afgelopen twee maanden geëxperimenteerd met film en vertelkunst. Het doel van deze avond is 'the proof of the pudding' waarom we filmverhalen willen vertellen over dilemma's van toekomstige technologie.

Storytelling
Filmverhalen die getest worden op een live-publiek. Spannend! Want, waarom maakt 'storytelling' in het algemeen zo weinig onderdeel uit van het hele proces? Gek toch, want 'storytelling' maakt dat we de dilemma's waar we voor staan leren begrijpen en erover in discussie gaan. Als een eerste stap om te leren wat als 'goed' wordt veronderstelt. Let op: De avond zal (grotendeels) in het Engels zijn.

Met medewerking van Bauke Steenhuisen en Shannon Spruit van de faculteit Techniek Bestuur en Management van de TU Delft.

Informatie
Datum: woensdag 24 april. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4, Delft.

Kijk voor de activiteitenagenda van TOP (Techniek Ontmoetings Punt) Delft op: www.topdelftdesign.nl