Lezingen over gezondheidszorg

DELFT - Dinsdag 23 april organiseert historische vereniging Delfia Batavorum een avond met twee lezingen over de gezondheidszorg in Delft.

Jan Lamoré, voormalig chirurg te Delft, neemt u mee in de wereld van Antoni van Leeuwenhoek. Lucie Beaufort vertelt over haar onderzoek naar de geschiedenis van het Sint Joris Gasthuis in de Tweede Wereldoorlog.
De lezingenavond vindt plaats op dinsdag 23 april in de Van de Mandelezaal/Prinsenhof, ingang Oude Delft, aanvang 20.00 uur. Toegang: gratis voor Delfia Batavorum-leden, niet-leden betalen 5 euro.
Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) maakte in de 17e eeuw als eerste een wereld zichtbaar die enkel via een microscoop is waar te nemen. In een samenleving met zeer uiteenlopende geestelijke stromingen en wetenschappelijke opvattingen kwam hij met nuchtere waarnemingen van een volledig onbekende wereld: de microbiologie.
In de Hongerwinter van 1944-1945 overleden in het Sint Joris Gasthuis meer patiënten dan in andere jaren. Hoe kwam dit? Hoe verhouden deze aantallen zich tot overledenen in andere 'krankzinnigengestichten'? Een vraag die Lucie Beaufort wil beantwoorden. Haar onderzoek is onderdeel van een nationaal wetenschappelijk programma dat onder meer door het NIOD wordt opgezet naar het lot van psychiatrische patiënten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.