Esther Moorees, topvrijwilliger bij AV'40
Esther Moorees, topvrijwilliger bij AV'40 Foto:

Vrijwilliger van de week: Esther Moorees

DELFT - Vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Zonder vrijwilligers geen clubs en verenigingen die activiteiten organiseren, waar zoveel mensen plezier aan beleven en elkaar ontmoeten. Esther Moorees is zo'n vrijwilliger.

Door Martin Groen

Esther Moorees is al 30 jaar lid van de Delftse Atletiekvereniging AV´40 en verricht daar ook al langere tijd vrijwilligerswerk. Dat doet ze vol passie bij de middelgrote atletiekvereniging die een rijke historie heeft. Het doel van AV'40 is dat iedere atleet op zijn eigen niveau kan trainen en presteren. Esther: "Vanaf mijn zesde ben ik hier lid. We zochten iets dat bij mij paste en kwamen toen hier terecht. Ik had het hier zo naar mijn zin, dat ik niet meer ben weggegaan."

Gezelligheid
AV'40 heeft verschillende topatleten voortgebracht die aan de Olympische Spelen hebben meegedaan. Zoals Ria Stalman, die in 1984 de Olympische titel discuswerpen veroverde. Esther: "De club is heel gemoedelijk gebleven. Gezelligheid is net zo belangrijk als de prestatie, misschien nog wel belangrijker. Ik vind AV'40 een warme, gezellige vereniging waar we oog voor elkaar hebben. Als we maar lekker trainen en vooral veel en hard gelachen hebben. Als je zoveel plezier hebt, gaat het sporten bijna vanzelf. Met een beetje gekkigheid en veel lol, blijft het heel erg lang leuk."

Een groot deel van het leven van de enthousiaste Esther Moorees staat in het teken van sport. Nadat ze de HALO afrondde, geeft ze naast biologie ook gymnastiek op het Stanislas College aan het Westplantsoen. Daarnaast is ze moeder van drie jongens, wat een mooie sport op zich is. Thijs van acht jaar en Jens van zes jaar, doen al volop aan atletiek. Siem is twee jaar oud en moet nog twee jaar wachten voordat hij bij de Bambini's mag starten, de jongste groep die spelenderwijs aan atletiek begint. "Ook mijn vriend traint bij AV'40, dus we zijn hier vaak met z'n allen te vinden. Ik heb zelf eigenlijk alle onderdelen van atletiek wel gedaan tot aan de meerkamp aan toe. Mijn specialiteit was het werpen. Bij wedstrijden was ik dan altijd bezig met speer-, kogel- en discuswerpen."

Vrijwilligerswerk
In al die jaren heeft ze ook vele takken van het vrijwilligerswerk gedaan. "Al vrij jong werd ik trainer en ben dat eigenlijk altijd gebleven. Daarnaast ben ik trainingscoördinator. We zijn bezig met een plan om trainers verder te ontwikkelen en op te leiden. Maar ik heb ook in de activiteitencommissie gezeten, ik ga mee met het jeugdkamp en ik organiseer het trainingsweekend voor de senioren. Ik vind het sowieso leuk om met mensen te werken en voel me hier echt thuis. Dan rol je ook makkelijk het vrijwilligerswerk in."

Esther heeft haar vriendenkring ook aan AV'40 te danken. "Sommige vrienden ken ik van jongs af aan. Ik doe best wat voor de club, maar je krijgt er dus ook veel voor terug. Vrijwilligerswerk vind ik belangrijk. De club draait op vrijwilligers. Maar tijdens trainingen ontwikkel je jezelf ook. Elke keer als je voor een groep staat, is dat eigenlijk een grote spiegel die je wordt voorgehouden. Naast dat het leuk is, is het dus ook nog eens waardevol en leerzaam. Daarom ben ik ook bereid om tijd en energie te steken in het begeleiden van vrijwilligers. Ik doe dit door jonge trainers op te leiden in het trainerschap. Ik hoop nog jaren door te gaan, al zal er ook een moment komen dat het goed is als anderen bepaalde taken van je gaan overnemen. Voorlopig blijf ik vooral genieten van deze mooie vereniging!"