Sandra Kaandorp en Charles Kienz van Aikido Delft.
Sandra Kaandorp en Charles Kienz van Aikido Delft. Foto: Willem de Bie

Aikido: een sport die uitnodigt je grenzen te verleggen

DELFT – Op een dag liep Sandra Kaandorp tijdens haar vakantie op een donker weggetje alleen terug van het dorp naar de tent op de camping. Geen lantaarnpalen, geen andere weggebruikers, gewoon niemand. Sandra voelde zich wat ongemakkelijk en dacht: 'Dit wil ik niet'. Het was voor haar de start om eens met aikido, een Japanse verdedigingssport, in de weer te gaan.

Tekst en foto: Willem de Bie

Terug in Delft pakte ze het boekje waar alles over Delft in staat en meldde zich aan bij de aikidoclub. "Ik ben er met drie vriendinnen gaan kijken en wist er eigenlijk niet veel vanaf. Het bleek voor mij de fijne sport: geen vechtsport, alle technieken zijn juist bedoeld als verdediging en vormen een afweer op een aanval. Een ander belangrijk kenmerk is het beginsel van het ju no ri, zoals in het oorspronkelijke judo, voordat dit een wedstrijdsport werd: op door de tegenstander uitgeoefende kracht wordt niet gereageerd met tegenkracht, zeg maar schrap zetten, maar met méégeven, waarop die kracht zich tegen de aanvaller kan keren als hij uit balans gebracht wordt."

Defensief
"Aikido bleek voor mij de ideale sport te zijn; ondertussen beoefen ik het al 27 jaar met veel plezier. Het grote verschil met vechtsporten als karate en judo is dat er bij aikido geen competitie-element is en er zijn dus ook geen wedstrijden. Elke vorm van competitie is afwezig bij aikido. Aikido is defensief, de beoefenaar neemt het initiatief om de situatie onder controle te krijgen. Dat gebeurt door een goede combinatie van techniek, houding en het snel aanpassen aan een situatie. Het mooie van aikido is dat er, doordat je bij andere verenigingen op bezoek gaat, verbindingen, vriendschappen ontstaan. Aikido is een sport waarbij je jezelf ontwikkelt en door die contacten doe je veel kennis en ervaring op."

Initiatief
"Als je met een ander traint gaat het om samen leren, samen ontwikkelen en plezier maken. Door de juiste houding, ademhaling en techniek vang je de ander op, omzeil je de aanval. De ander pijn doen is niet aan de orde, het gaat om het krijgen van controle op de situatie. Jij bent dan niet de nieuwe aanvaller, maar controleert de aanvaller. Ik ben ook weerbaarheidstrainer. Tijdens die oefeningen leer ik bijvoorbeeld bij een stomp de arm te pakken, naar je toe te halen en het initiatief over te nemen. Daar gaat het erom de aanvaller af te slaan. Letterlijk en figuurlijk."

Dojo
"We beoefenen aikido in de 'dojo', de zaal waar we leren, op een speciale mat waarop het vallen op een wat zachtere manier geoefend kan worden dan bijvoorbeeld buiten. Aikido is voor iedereen toegankelijk, zowel jong als oud, maar ook mensen met een lichamelijke handicap. Het gaat niet om kracht maar om houding, ademhaling, beweging en techniek. Ook in Japan, waar de sport vandaan komt, zijn er veel ouderen die het beoefenen. Leren hoe te vallen en niet iets te breken, hoe te rollen in plaats van als een betonblok de grond te raken. Ook houd je je lichaam en geest soepel. Aikido wordt wel het slimmere nichtje van judo genoemd, in Japan doen officieren vaak aan aikido, soldaten aan judo."

Vrouwen
"Aikido is zeker ook een sport voor vrouwen; ik nodig ze graag uit om mee te komen trainen, dan kunnen ze ervaren hoe het is. Het is een sport waar je gelukkiger van wordt en je lichaam vaart er wel bij. En, niet onbelangrijk, het is een sport die niet vaak tot blessures leidt, je past je altijd aan je tegenstander aan. Bij een eventuele aanval zijn mannen qua fysiek vaak in het voordeel, vrouwen zijn bij aikido vaak beter ontwikkeld qua techniek en daardoor is de balans weer in evenwicht. Aikido is absoluut geen geloof. We hechten wel aan de Japanse cultuur daar waar het beleefdheidsregels betreft. Aan het begin en het einde van de avond groeten we het portret van Ueshiba, de O'Sensei ofwel de grote meester, en de leraar die voor de groep staat. Als dank voor het bedenken en ontwikkelen van deze mooie sport. Aikido zorgt dat je je andere leven even stilzet...".

Zwarte band
"Ik heb onlangs het hoogste examen gehaald, de vierde 'dan'. Ik geef ook bij onze club les, zowel aan kinderen als volwassenen. Het is een sport waarbij je wordt uitgenodigd om je grenzen te verleggen. En dat samen, op een makkelijke en soepele manier. O ja, en het is natuurlijk ook erg gezond, goed voor je conditie en je wordt er stressbestendiger van. Door aikido zit je beter in je vel en kan je in het dagelijks leven beter omgaan met stress." Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@aikidodelft.nl De eerste twee lessen zijn gratis.