Tijdens de Nicaragua4daagse in mei krijgt de muurschildering van de stedenband een opfrisser.
Tijdens de Nicaragua4daagse in mei krijgt de muurschildering van de stedenband een opfrisser. Foto:

JanGeert van der Post

Sinds jaar en dag zet JanGeert zich in voor de stedenband tussen Delft en Estelí in Nicaragua. Sinds begin dit jaar is hij de nieuwe voorzitter.

1. Waarom wilde u op deze plek gefotografeerd worden? Deze muurschildering is onder meer een verbeelding van de stedenband die Delft heeft met de stad Estelí in Nicaragua. Ik vind dit daarom een hele mooie plek.

2. Hoe is de stedenband met Estelí ontstaan? Toen ik nog hier aan de TU Delft studeerde, ging ik in '83 naar Nicaragua voor een studie. Er werd mij toen gevraagd om te kijken of er draagvlak was om een stedenband aan te gaan met Estelí.

3. Wie vroeg dat aan u? Mijn toenmalige huisgenoot was lid van het Nicaragua-comité Delft. In plaats van te praten over politiek, wilden de Delftse studenten echt iets doen en een stedenverband bood die kans. Ik was daar toen toevallig en heb mij daarvoor ingezet.

4. Wat doet de Stedenband Delft-Estelí dan eigenlijk? Hoewel de gemeenten niet meer samenwerken, bestaat de band nog steeds. Afgelopen donderdag was het precies één jaar geleden dat demonstraties van studenten hardhandig werden 'neergeschoten' door de Nicaraguaanse politie. Hierbij zijn veel doden gevallen en wij willen hier met een Nicaragua4Daagse aandacht voor vragen.

5. Hoe ziet die vierdaagse er uit? Op 15 mei organiseren we verschillende workshops, op 17 mei speelt er een film in Lumen over het leven in Nicaragua. Er komt op 16 mei zelfs een theatergroep naar het Rietveldtheater om aandacht te vragen voor de situatie in hun thuisland en er is een Nicaraguafestival op het Agathaplein op de 18e. Ook komt er een kunstenaar uit Nicaragua om deze muurschildering weer een beetje te vernieuwen met een mozaïek.

6. Wat voor workshops gaat het dan om? De een gaat over 'verbindende communicatie.' Nicaraguanen kijken op naar de manier waarop in Nederland een coalitie kan regeren, want dat is daar nooit het geval. Bij de workshop kunnen Nicaraguanen en Nederlanders hun gedachten hierover uitwisselen.
7. En de ander? De tweede gaat over de 'Sustainable Development Goals' van de VN. Dat vinden wij als stedenverband ook heel belangrijk. Die zaken spelen hier in Nederland, maar ook in Nicaragua.

8. Wat zijn andere projecten waar Delft aan heeft meegewerkt? We hebben eerder bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan een groot rioleringsnetwerk in de sloppenwijken. Na de revolutie was er ook opeens ruimte voor de ontwikkeling van gezondheidszorg en onderwijs.

9. Is er meer informatie te vinden over de Nicaragua4daagse? Ja, dat kan op www.delft-esteli.nl. Ik zou zeggen: Kom op Delftenaren! Kom allemaal kijken!

10. Als ik burgemeester van Delft was dan… Zou ik de samenwerking tussen Delftenaren en mensen in het buitenland m.b.t. de 'Global Goals' stimuleren. Een stedenband is een goed middel, maar niet het enige...