Kom uit de kast en lees de jeugdboeken die getipt worden door Eva en Femke! (Foto: Frouke Hoekstra)
Kom uit de kast en lees de jeugdboeken die getipt worden door Eva en Femke! (Foto: Frouke Hoekstra) Foto: Frouke Hoekstra

Jeugdboekentips van Eva en Femke

DELFT - Deze week maar liefst twee 'boekologen' die een jeugdboek tippen, Eva en Femke. Veel leesplezier!

Mama (Hélene Delforge) – Eva Orta

"Mijn schat. Mijn dierbaarste. Mijn wonder. Blijf lekker zitten, binnen de omheining van mijn armen. Laat mij je nog enkele jaren beschermen tegen de hardheid van de wereld."

'Mama', een groot én groots prentenboek over het mama-zijn. Over moeders van vroeger en over moeders van nu, over moeders uit alle windstreken. Op de linkerpagina's van dit boek staan allerlei teksten, van poëtisch en gevoelig tot grappige en aandoenlijke stukjes. Veel teksten gaan over de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kind. Maar er zijn ook stukjes over samen op de foto gaan in een fotohokje of over een kind dat geen broccoli wil eten. Op de rechterpagina's staan prachtige, sfeervolle illustraties die de hele pagina beslaan en eigenlijk een verhaal op zich vertellen. Een dromerig prentenboek dat een ode brengt aan moeders en stiekem ook vooral voor moeders bedoeld is.

Kasper wordt een kip (Sam Copeland) – Femke van der Sluis

Mooi is dat, je bent lekker je lievelingsboek aan het lezen en ineens verander je in een spin! Het overkomt de 9-jarige Kasper in dit boek van Sam Copeland en Sarah Horne. Opeens wordt hij achterna gezeten door poes Voorzitter Miauw en zeilt hij aan zijn biltouw door de lucht om te kunnen ontsnappen. Hij kan veranderen in een spin, maar ook in allerlei andere dieren, zoals een duif, een slang en een…? Er is alleen een probleem, binnenkort is de schoolmusical en het zou een ramp zijn als Kasper als Zielige Aardappel Eén ineens in een dier verandert op het podium! Een super grappig boek met eigenwijze voetnoten, een flinke dosis metafictie en hilarische illustraties, echt een must-read! En het leukste is, deel twee komt eraan!