Trots op hun Leadership Award, v.l.n.r.: Glenn H.S. Weisz, Quan van der Knokke, Mels Jagt, Youp van der Weijde en Wesley Nijmeijer. Op de voorgrond: Lian Liu (Foto: Ernst de Groot/Haalbeeld)
Trots op hun Leadership Award, v.l.n.r.: Glenn H.S. Weisz, Quan van der Knokke, Mels Jagt, Youp van der Weijde en Wesley Nijmeijer. Op de voorgrond: Lian Liu (Foto: Ernst de Groot/Haalbeeld) Foto:

Knappe koppen TU bij elkaar voor de Buitenhof

DELFT - Meer kunst in de wijk Buitenhof, bedacht en gemaakt door de wijkbewoners. Dat is het initiatief van de winnaars van het Honours project Persoonlijk Leiderschap Module ofwel: PLM.

Door Aschwin Rast

Met het initiatief willen de TU-studenten de sociale cohesie en de identiteit van de zogenoemde 'aandachtswijk' Buitenhof verbeteren.
"We gingen gewoon de wijk in en we kregen meteen heel veel enthousiaste reacties van buurtbewoners", zegt Youp van der Weijde die samen met vier medestudenten het winnende team Nobis vertegenwoordigd.

Enthousiasme
"Veel bewoners wilden het liefst meteen meewerken aan dit project. Dat enthousiasme maakt het idee tot wat het nu is en het is bijzonder dat wij nu al iets kunnen betekenen voor een dergelijke wijk. In eerste instantie verwacht je helemaal niet dat je nu al een verschil kan maken."

En dat is precies waar de module om draait. Hun idee stond toen nog in de kinderschoenen, maar nu -met de overwinning van het Honours project op zak- staat realisatie echt voor de deur. Haalbaarheid, onderlinge verbondenheid en een relatief korte realisatietijd. Dat waren enkele eisen waarmee het beste idee zou winnen.

Identiteit
Nobis, Latijns voor: 'Door ons, voor ons' wil samen met de bewoners om de tafel gaan zitten om te kijken wat de goede kanten zijn van hun wijk. Wat is de ware identiteit van Buitenhof? En hoe kunnen zij dit gezamenlijk omzetten tot een groot street-art project?
Dit willen zij realiseren door de appartementencomplexen in de buurt te voorzien van grote artistieke muurschilderingen die de wijk op een positieve manier vertegenwoordigt.
"Als Nobis willen we dat de bewoners trots kunnen zijn op hun wijk. Trots op elkaar, omdat ze kunnen zeggen: 'Wij hebben hier allemaal aan meegewerkt'. Dat geeft onwijs veel voldoening."

Er is nog geen officiële toestemming van de gemeente Delft en
woningbouworganisatie Woonbron, maar de vooruitzichten zijn goed.
"Net als de bewoners en wijzelf zijn ook deze stakeholders erg enthousiast. Komende maand gaan we hierover met alle partijen tegelijk om de tafel zitten."

Zelfontwikkeling
De Persoonlijke Leiderschap Module is bedacht door civiel ingenieur Glenn Weisz, die ooit zelf ook aan de TU studeerde en in de wijk Buitenhof opgroeide.
In zijn visie is er naast de exacte wetenschappen die de TU Delft doceert, ook ruimte voor de meer sociale aspecten.
"Als ingenieur denkt men vaak niet meteen aan de sociaal-maatschappelijke impact van de werkzaamheden", legt Weisz uit. "Maar wanneer je bijvoorbeeld een weg aanlegt of innovatieve technologieën implementeert, heb je ook te maken met verschillende belangen en omgevingsfactoren. Daarom wil ik het sociaal bewustzijn al in de studietijd bijbrengen."
Verschil
De module die hij ontwikkelde voor studenten bestaat uit twee delen. Eerst: Wie ben je, wat wil je en wat kan je? Daarna: Hoe ga jij een verschil maken op plekken waar dit nodig is?
"We moesten in eerste instantie echt goed naar onszelf kijken. Zo leerde ik mezelf af en toe opnieuw kennen", blikt Youp terug op de eerste fase
van het Honours project.
"Waarom maak ik bijvoorbeeld de keuzes die ik heb gemaakt en hoe sta ik vervolgens achter deze keuzes? Dat is een hele waardevolle vaardigheid. Dit persoonlijke leiderschap zie ik nu dan ook als een basisvaardigheid die eigenlijk iedereen zou kunnen helpen."

De module van Weisz stopt nu na zeven jaar, maar het persoonlijk leiderschap krijgt een vervolg in een maatschappelijk jasje.
"Aan al het moois komt een eind, maar mijn doel van het inbedden van persoonlijk leiderschap in het onderwijs is voltooid."

Platform
Samen met oud-PLM'ers start hij CareerCabs.com, een platform dat anderen helpt om hun talenten en persoonlijke drijfveren te ontdekken en ze vervolgens helpt om een betekenisvolle baan te vinden.
"Sociaal ondernemerschap is ook één van de dingen waar ik graag een invulling aan wil geven. Nu wil ik mijn bijdrage leveren om dit toegankelijk te maken voor iedereen, ook buiten de TU Delft."

De plannen sluiten aan bij het convenant dat de TU en de gemeente Delft hebben gesloten, met als speerpunt: 'We zijn gebaat bij een sterke sociale cohesie in de stad en partijen die zich daarvoor willen inzetten.'