Afbeelding
Foto: Martin Groen

Bianca Strooker

Bianca Strooker is voorzitter van de Delftse toneelvereniging de Flits, een van de oudste amateur toneelverenigingen in Nederland.

1. Waarom hier op de foto?
In dit theater spelen we met de enthousiaste leden van de Flits.
Een vereniging en een theatergebouw waar ik heel trots op ben.

2. Is het Microtheater van jullie? We huren het gebouw van Vestia, maar de inrichting en het onderhoud doen we helemaal zelf.

3. Is dit altijd al jullie thuishonk geweest? Vroeger zaten we op de Asvest, maar dat werd in de jaren '60 gesloopt. De Flits was in die jaren in Delft heel populair. De gemeente vond ons belangrijk genoeg om hier twee slooppandjes te vervangen voor dit theater. Daar stonden de mensen toen in de rij voor kaartjes van een theatervoorstelling.

4. Is de Flits een grote vereniging? Voor amateurtoneel hebben we een vrij grote vereniging. We hebben ook leden die zich met de techniek van licht en geluid bezighouden of met klussen in het pand. Niet iedereen kan tegelijk op het podium staan. Als we een tijd een bepaalde voorstelling hebben, is een andere groep alweer aan het oefenen voor de voorstelling erna.

5. Kun je het voorzitterschap en het toneelspel combineren met je werk? Ik combineer mijn werk als stewardess bij KLM en mijn eigen schoonheidssalon en nagelstudio met de Flits. Deze driehoek vormt mijn leven waar ik zo trots op ben.

6. En waarom is 2019 een bijzonder jaar? Dit jaar bestaat de Flits maar liefst 80 jaar. Het gezelschap is in 1939 opgericht door oud leerlingen van de Mulo. Sinds die tijd draaien we twee producties per jaar. In de oorlog is de Flits formeel opgeheven, maar stiekem doorgegaan voor na de bevrijding.

7. Mogen we nog wat bijzonders verwachten?
Tot 11 mei spelen we 'Slachting'. Om het jubileum te vieren gaat op 12 oktober 'Ohoh Romeo' in première. Onze regisseur Sander van den Brink heeft dat zeer kunstig zelf geschreven. Het is gebaseerd op de klassieker Romeo en Julia van Shakespeare, maar verloopt heel anders.

8. Speel je ook om een boodschap te vertellen? Mijn overkoepelende boodschap op het toneel is: geniet van het leven, laat je vermaken en vermaak anderen.

9. Wat drijft jou precies? Het zit in mijn bloed, terwijl het niet in de familie zit. Al komen ze graag kijken hoor. Ik sta graag in het middelpunt van de belangstelling, in de spotlights. Als ik dan mensen kan vermaken is dat voor mij een geluksmoment.

10. Als ik burgemeester van Delft zou zijn dan…zou ik sowieso een keer de première van de Flits bezoeken. We nodigen haar elke keer uit, maar het is er nog niet van gekomen. En ik zou me hard maken voor cultuur in Delft. Niet alleen voor de professionals maar zeker ook voor de amateurs die zich zo hard inzetten voor het vermaak van anderen.

Heb je nog leuke anekdotes?

Zoveel kleine gekke dingen. Een decor dat omviel, een hoestaanval. Iedereen dacht dat het erbij hoorde. Snoepjes uit de tas vanaf de eerste rij. Maken de meest fantastische dingen mee. Ook de weekendjes weg, ook workshops met acteurs of dramadocenten. Boek geschreven toen we 75 jaar bestonden.

Zoeken jullie nog nieuwe leden: jazeker, met name mannen. Als je lid wil zijn van een leuke verening, ook leden die alleen maar helpen met de bar, achter de schermen, techneuten. Mijn doel is om leden naar 40 te krijgen.

Een leven zonder toneel is als?

Dat is voor mij onbegrijpelijk. Dat zou ik niet kunnen. Heb eens drie jaar niet gespeeld, ,vanwege werk maar toen moest ik gewoon.ik moe termee bezig zijn. Ik probeer mn werk om het toneel heen te plannen.