Frans en Maurice genieten van bowlen en het vrijwilligerswerk bij BVKD (Foto: MG)
Frans en Maurice genieten van bowlen en het vrijwilligerswerk bij BVKD (Foto: MG) Foto: Martin Groen

Vrijwilligers Maurice Uijlenbroek en Frans Ruijgt

DELFT - Vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Zonder vrijwilligers geen clubs en verenigingen die activiteiten organiseren, waar zoveel mensen plezier aan beleven en elkaar ontmoeten. Maurice Uijlenbroek en Frans Ruijgt zijn zulke vrijwilligers.

Door Martin Groen

Bowlingvereniging 't Karrewiel Delft (BVKD) is opgericht op 25 augustus 1983 en heeft als thuisbasis uiteraard Gasterij 't Karrewiel. Onder de 140 leden bevinden zich Maurice Uijlenbroek en Frans Ruijgt, die er al vanaf het eerste jaar bij zijn. Inmiddels zijn ze niet meer bij de vereniging weg te denken en mede door hun vrijwilligerswerk belangrijke steunpilaren.

Maurice, in het dagelijks leven eigenaar van MedusA Computer Creations: "Eerst voetbalde ik bij SEP, maar op een gegeven moment had ik last van migraine en adviseerde de huisarts mij een andere sport te zoeken. Ik was dertien toen ik hier lid werd en een jaar of twintig toen ik werd gevraagd voor de sportcommissie. Die organiseerde huisleagues en toernooien. En dat doe ik nog steeds. Vanuit die commissie kwam ik ook in het bestuur, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt."

Virus
Frans Ruijgt kent een soortgelijk verhaal, al was hij iets ouder. Met zijn vrienden waarmee hij regelmatig met de motor ging toeren, gingen ze bowlen tijdens een uitje. Daar kreeg hij het virus te pakken. Al vrij snel werd hij leaguesecretaris en toen de jeugdbegeleidster ermee stopte, rolde hij zomaar de jeugdcommissie binnen. Inmiddels doet hij de algemene zaken in het bestuur en is hij al jaren op zoek naar sponsors voor de vereniging.
Beiden zijn dus al een heel lange tijd actief als vrijwilliger. Ze vinden het ook heel normaal dat je iets voor de vereniging doet. Frans: "Ik vind het erg leuk om te doen. Ik ben een verenigingsmens en hou van gezelligheid. Door zo betrokken te zijn, ervaar je ook een soort van familiegevoel. Maurice vult hem daarin aan: "We zijn er voor elkaar als dat nodig is. Er is een enorme betrokkenheid. En als jij het niet doet, wie doet het dan wel? Het komt inderdaad wel vaak op dezelfde mensen aan, dat blijft een dingetje. We zijn allemaal vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor anderen."

Clubblad
Ongeveer vier keer per jaar verschijnt 't Karreblad, het clubblad van de BVKD waarin het reilen en zeilen van de vereniging wordt beschreven. Maurice vertelt trots een mooie anekdote over de tijd dat het bijhouden van de scores geautomatiseerd werd. "Ik zat en zit in de IT en heb toen de software geschreven. En met die elektronische score telling werken we hier nog steeds."
Beide mannen vinden het jammer dat bowlen vaak nog steeds niet als sport wordt gezien, terwijl er heel veel bij komt kijken als je het goed wil doen. Frans: "De materiaalkeuze is belangrijk, de olie op de baan, het gewicht van de bal en de techniek van het gooien. Ook je gemoedstoestand is belangrijk. Als je goed gooit, krijg je nooit last van je rug. Je moet relaxed en ontspannen zijn, vergelijkbaar met darten. Spanning op je arm is funest."

Nieuwe leden zijn van harte welkom bij BVKD. Het is een erg gezellige vereniging, waar mensen nog naar elkaar omkijken. De nieuwe leden worden ook vrij makkelijk opgenomen. Het competitie-element is belangrijk, maar je kan verliezen en na afloop weer gezellig wat met je tegenstander drinken en een praatje maken. Interesse? Kijk eens op www.bvkd.nl.