Arie en vrouwlief: trots op hun Plymouth Special DeLuxe
Arie en vrouwlief: trots op hun Plymouth Special DeLuxe Foto:

Arie valt op ronde types

Pijnacker - Arie van der Burg was tuinder tot hij het verschil tussen rijp en onrijp niet meer zag door zijn kleurenblindheid. Daarna ging hij renpaarden fokken. Daarvan zijn er nog 95 over, hinnikend in het vooronder van een ouwe Amerikaan.

Door Ron Kampers

In een loods op het erf van Arie staat zijn schitterende, onberispelijke Plymouth uit 1948, een Special de Luxe Coupe. De motor is een Dodge-B Flathead 6, dezelfde motor als in de Dodges, Chryslers en DeSoto's van die tijd.

Gewone volk
"Het is een 3,6 liter, 6 cilinder in lijn, met 95 pk. Eigenlijk een auto voor het gewone volk, toentertijd. Qua aankoop was de Chrysler de duurste, dan de Dodge en de DeSoto, en de Plymouth was de goedkoopste, met een nieuwprijs van ruim 2000 dollar."

Ronde types
'Ik viel op die ronde types, of dat nou een Chrysler, Dodge of een Chevrolet was kon me niet schelen," vertelt Arie. "In 2006 stonden mijn vrouw en ik op een camping in Bergeijk. Op een regenachtige dag ben ik in een oldtimermuseum gaan kijken. Daar stond een Chevrolet te koop. We waren meteen verliefd, maar die auto bleek toch al verkocht.
Maanden later zijn we teruggegaan en toen stond deze er, met een kapotte motor. Ik vond een andere motor bij een dumphandel in Bennekom, want die Flatheads lagen ook in pantservoertuigen. Daar heb ik een jaar of elf mee gereden en toen liep ie weer vast. Nu heb ik de eerste motor die erin lag helemaal gereviseerd, samen met een bevriende monteur. We hebben zuigers, veren, pakkingen, de hele mikmak uit Amerika laten komen."

Arie laat foto's zien van de revisie en het eindresultaat is een schoon en glimmend blok, dat eruit ziet als nieuw.

Broembroem
"Ik wil hem nooit meer kwijt. Met mijn dochters heb ik afgesproken dat als mijn rijbewijs ooit wordt ingetrokken - ik ben namelijk al 78 -, dan zetten ze de Plymouth voor de deur en trekken ze de sleutels eruit. Kan ik er toch nog in zitten en broembroem doen, haha!"

Feest voor iedereen
Arie heeft voor dit jaar een heel programma aan oldtimerritten en wil er zoveel mogelijk rijden.
Hij verheugt zich op voorhand al op de rit met gehandicapte kinderen in Nieuweveen.

"Die rit, dat doe ik al tien jaar. Dan zijn we met zo'n honderd auto's. Die kinderen slapen een paar dagen niet van de spanning. Vorig jaar reed er een kind mee met zijn moeder. Die jongen wilde achter het stuur zitten. Ik grapte: 'Nee, daar zit ik. Ga jij maar in de achterbak.'
Ik liet die moeder instappen en dacht: waar is die jongen? Probeerde hij in de achterbak te klimmen! Die moeder zei dat sommige kinderen alles letterlijk nemen. Kortom: weer wat geleerd. Het is een feest voor hun, maar net zo goed voor ons."

Oldtimerclubs
Arie is lid van diverse oldtimerclubs. Daarnaast werkt hij mee aan evenementen waar mensen geholpen of verwend worden."Als je in de hemel wil komen, moet je iets doen," lacht hij. Natuurlijk heb ik geen haast, maar je moet wel hier beginnen."

Afbeelding