De Heilige Land exodus is in volle gang (Foto: Hans de Lijser)
De Heilige Land exodus is in volle gang (Foto: Hans de Lijser) Foto: Hans de Lijser

Voorspoedige verhuizingen uit 'witte huisjes'

DELFT - Ruim de helft van de bewoners van de dr. Schaepmanstraat, Vondelstraat, Cornelis Musiusstraat en Odulphusstraat in Delft, ook wel bekend als de 'witte huisjes in het Heilige Land', is verhuisd.

Halverwege januari van dit jaar kregen de bewoners een urgentieverklaring omdat de 65 woningen volgend jaar worden gesloopt en woningcorporatie Woonbron daarna nieuwe sociale eengezinswoningen terug bouwt. Hoewel de corporatie de bewoners met voorrang woningen in de buurt aanbiedt, blijken ook andere buurten in Delft en omstreken bij hen in trek.

Urgentie
De gemeente kende in januari dit jaar een 'brede' urgentie toe aan de bewoners. Dat wil zeggen dat zij daarmee in aanmerking komen voor de meeste woningtypes. Sindsdien is er voor de bewoners èn ook voor Conny Overeem en Evelien Spaa van Woonbron een hectische tijd aangebroken.

Huisbezoek
Als voorbereiding van de verhuizing zijn deze medewerkers bij alle bewoners op huisbezoek geweest.
Daarbij hebben de bewoners onder meer hun woonwensen kenbaar kunnen maken. Met deze informatie in de hand houdt het verhuisteam van Woonbron dagelijks het woningaanbod in de gaten en volgen zij de bewoners in hun zoektocht naar een andere woning op Woonnet-Haaglanden.

Woonwensen
Conny en Evelien zijn dik tevreden: "Het doet ons goed te zien dat al redelijk veel bewoners er snel in zijn geslaagd om een leuke nieuwe woning te vinden, een die aansluit op hun woonwensen. We zien dat die variëren van een benedenwoning in de eigen wijk tot een begane grond woning in de binnenstad, een huisje bij het water of een eengezinswoning in de buurt".
Bovendien zorgt de corporatie er nu voor dat alle vrijgekomen eengezinswoningen èn seniorenwoningen in deze buurt met voorrang aan de bewoners van de 'witte huizen' worden aangeboden.

Zoektocht
Vorig jaar sprak Woonbron met een afvaardiging van de bewoners af om al vanaf 1 oktober 2018 te starten met het uitkeren van een verhuiskostenvergoeding aan bewoners als zij verhuizen. Een half jaar eerder dan gebruikelijk. Mede hierdoor waren er eind 2018 in deze buurt al twaalf woningen 'leeg'. In de eerste tweeënenhalve maand van dit jaar zijn al 21 bewoners geslaagd in hun zoektocht. Dit betekent dat in het komend jaar nog maar 32 bewoners hoeven te verhuizen.
Conny en Evelien hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. "Lange tijd hadden de bewoners de angst dat zij geen gelijkwaardige woning zouden kunnen vinden", vertellen Conny en Evelien. "In de praktijk blijken ook andere typen woningen goed de vergelijking met de 'witte huisjes' te doorstaan. Hoe dan ook. Samen met de 32 bewoners willen wij ervoor zorgen dat ook zij volgend jaar om deze tijd kunnen genieten van hun nieuwe woonomgeving."

Verhuur
Indien mogelijk worden de vrijkomende woningen tijdelijk verhuurd tot aan het moment van sloop. Dit zorgt voor behoud van levendigheid in deze straten. Met de bewoners is afgesproken dat zij zelf kandidaten voor tijdelijke verhuur kunnen voordragen. Zo hebben zij invloed op wie er tijdelijk in hun buurt komen wonen.