Hier strijden Full Speed en Wilhelmus tégen elkaar, maar ze trekken gezamenlijk op tegen de KNVB. Wellicht heeft de bond de spelers met de voorgenomen opheffing voor deze bokkensprong geïnspireerd... (foto: Roel van Dorsten)
Hier strijden Full Speed en Wilhelmus tégen elkaar, maar ze trekken gezamenlijk op tegen de KNVB. Wellicht heeft de bond de spelers met de voorgenomen opheffing voor deze bokkensprong geïnspireerd... (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

KNVB legt bom onder derde en vierde klasse: regioclubs beraden zich

DELFT - Het besluit van de KNVB om in de komende twee seizoenen de vierde en de derde klasse zondag in district West II op te heffen, heeft in onze regio heel wat stof doen opwaaien.

Door Alphons de Wit jr.

De bond laat op zijn website weten dat de beslissing is genomen omdat 'het aantal deelnemende teams in deze competitie de laatste jaren sterk terugliep en dit negatieve gevolgen had voor het voetbalplezier van de overgebleven deelnemers.' Daarom is 'na goed overleg met betrokken clubs, spelers, trainers en competitieleiders' besloten om hier iets aan te doen en de 4e klasse zondag in West II niet meer aan te bieden.

Donderslag
Voor Sjaak Lispet, voorzitter van het in de derde klasse zondag uitkomende Full Speed, kwam deze boodschap als een donderslag bij heldere hemel.
"In het huidige seizoen zijn de derde en de vierde klasse samengevoegd en ons is verteld dat dit was om een goede schifting te kunnen maken voor de indeling van het komend seizoen. Uiteindelijk blijkt nu dus dat ze ons maar een jaartje hebben laten aanrommelen. Wat het ook zuur maakt, is dat er met een onderzoek wordt geschermd, waarvan wij als club totaal niet op de hoogte zijn." Full Speed staat nu voor de keuze of ze verder wil op zaterdag of in district West I of Zuid I. "En dat is erg lastig. We hebben er deze week in het bestuur over vergaderd, maar we zijn er nog niet uit. We moeten kiezen of we uitwedstrijden in Lisse en Amsterdam of Terneuzen en Renesse willen spelen, of dat we verhuizen naar de zaterdag. Ook aan die laatste optie kleven nadelen: de bezetting van de velden is op zaterdag erg groot en het is maar de vraag of de grote groep vrijwilligers die we op de zondag rondom de wedstrijden op de been kunnen brengen, ook op zaterdag tijd heeft."

Verdeeldheid
Ook aan de andere kant van sportpark Kerkpolder bij, nu nog, tweedeklasser Delft, werd met verbazing gereageerd op het plan van de KNVB. Bestuurslid Theo Jansen: "Ik heb sterk de indruk dat het plan zo de ether is ingeschoten, zonder dat erover is nagedacht. Voor de regioclubs worden bijeenkomsten georganiseerd, waarin plannen worden uitgekristalliseerd, maar dit plan is daarin totaal niet besproken. Ik heb het idee dat er binnen de KNVB nogal wat verdeeldheid over dit besluit bestaat en dat veel betrokken clubs het er zeker niet mee eens zijn. Toch wordt beweerd dat er een onderzoek aan ten grondslag heeft gelegen."
Bram Groot, persvoorlichter bij de KNVB, weet alles van dit onderzoek. "De vragenlijst is aan 6000 voetballers gestuurd die uitkomen in een standaardteam in West II. Hiervan heeft ongeveer vijftien procent gereageerd. Mede op basis van deze feedback hebben we dus besloten om de vierde klasse in West II volgend seizoen niet te organiseren."
Ook Groot erkent dat niet alle betrokken clubs er blij mee zijn. "Het klopt dat niet alle clubs even positief hebben gereageerd op dit besluit. Vanzelfsprekend luisteren wij goed naar hun feedback en proberen samen met de clubs tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Helaas kunnen wij niet altijd iedereen tevreden stellen."

Dus lijkt er niets anders op te zitten voor onze regioclubs om een schier onmogelijke keuze te maken: verder in district West I of Zuid I of overstappen naar de derde klasse zaterdag. "Dat is trouwens ook iets interessants", vertelt Jansen. "Stel je voor dat DVC zich voor het seizoen 2019/2020 met een standaardelftal aanmeldt in de derde klasse zondag. Dan kunnen ze het jaar erop instromen in de derde klasse zaterdag; iets wat ze sportief gezien al jaren niet lukt. Daarbij is een overstap naar een ander district voor veel clubs financieel niet haalbaar. We hebben voor de uitwedstrijd bij VVIJ aangevraagd wat een busreis daarheen zou kosten, dan kom je op boven de vijfhonderd euro uit. Dat kunnen veel clubs niet betalen voor veertien uitwedstrijden in het jaar. Wij hebben er dan ook voor gekozen om de spelers die wilden rijden een onkostenvergoeding te geven."

Keuze
Groot: "Het is lastig om in te schatten hoeveel clubs de overstap gaan maken. Op dit moment zijn we dit nog aan het inventariseren."
Delft staat voor een lastige keuze. "Want het liefst blijven we op zondag voetballen, maar daar kleven wel enorm grote nadelen aan. We hebben één en ander al in het bestuur besproken, maar de keuze zal in een ALV gemaakt moeten worden." Ook Full Speed is er nog niet uit. "We moeten ons met bestuur en spelers beraden over hoe we het willen. Verder scharen we ons achter de brief van Wilhelmus en WIK, die bij de KNVB hun ongenoegen over het besluit kenbaar hebben gemaakt."