'Echte' winkels zijn gezelliger volgens Ronald Vis (r.) en zijn zoon Ray (Foto: Koos Bommelé)
'Echte' winkels zijn gezelliger volgens Ronald Vis (r.) en zijn zoon Ray (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Vijfstappenplan om verblijfsduur te verlengen

DELFT - Ronald Vis roept ondernemers en bestuurders in Delft met een vijfstappenplan op tot modern commercieel denken.

"Een klant die zich thuis voelt komt terug, simpel!" Als ondernemer in de verblijfsbranche doet Ronald Vis niets anders dan gasten in de watten leggen. Dat zouden álle partijen -ondernemers en gemeente- moeten doen, vindt hij. "Anders verliest Delft de slag."

Dagjesmensen
Delft als populaire bestemming voor winkelende dagjesmensen, daar slaapt hij soms slecht van. "Delft is een schitterende stad en we kunnen ongelofelijk succesvol zijn. Maar dan moeten we wel gaan denken vanuit de consument. Ik vind dat dit te weinig gebeurt. Er worden vuistdikke rapporten en plannen geschreven, maar de consument centraal stellen en daar alles voor opzij zetten? Ik zie het niet gebeuren. En dat terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn."

Vijfstappenplan
Ronald heeft een vijfstappenplan wat tot succes moet leiden: 'blurring' als zegen, de stadsbus uit het centrum, samen ideeën uitvoeren, Delft als 'outletstad' worden en de parkeertarieven drastisch omlaag. "Om succesvol te zijn, moet je klanten in de watten leggen. Dat is geen hogere wiskunde. Plannen en onderzoeken genoeg. Ik zie er alleen zo weinig concreets uitkomen. Niemand die zegt: "Zo jongens, en nu gaan we als stad Delft geld verdienen en dat gaan we als volgt aanpakken.''
'Blurring': 'spijkerbroek in de meubelzaak en een wijntje bij de bakker' is veel ondernemers een doorn in het oog.
"Ik begrijp de emotie. Maar wat de één branchevervaging noemt, zie ik als verrijking van het winkelaanbod. Koffie drinken bij Albert Heijn, eten bij de kapper. Moet toch kunnen? Het gaat erom een prettig verblijfsklimaat te creëren. Consumenten moeten zich thuis voelen. In de winkel en in de stad moeten ze vinden wat ze zoeken. Dat vraagt anders denken en dat kan lastig zijn. Maar in samenwerking kan het de nieuwe norm worden."

Stadsbus
De stadsbus uit het centrum, gaat men dat pikken? "Dat zou je verbazen. Het is belachelijk dat die grote bus de hele dag door het centrum rijdt. Hij loopt overal vast, ontsiert het stadsbeeld, laat toeristen schrikken en hij is altijd bijna leeg."
De Sint Sebastiaansbrug is voorlopig gestremd. Krijgt de binnenstad daar veel last van?
"Hoeft niet! Binnenstadondernemers moeten het als een uitdaging zien om in actie te komen. De antiekmarkt 's zomers in De Klis is fantastisch. Hij trekt mensen aan en daar kunnen ondernemers in dat gebied op inspelen. Andere delen van de stad moeten ook dergelijke publiekstrekkers krijgen. Niet om te concurreren, maar om als stad aantrekkelijker te worden. Initiatieven als Blue Sunday en Hartje Delft hebben de potentie om een stadsbreed succes te worden. Maar dan moeten veel meer ondernemers aanhaken die geld willen verdienen. Achterover leunen en gebruik maken van potjes zoals het Ondernemersfonds is niet meer van deze tijd. Actie, juist nu die brug dicht is! En weet je wat het grappige is? We hoeven niet eens samen te werken om samen geld te kunnen verdienen!"

"Als ik het voor het zeggen zou hebben, dan werd Delft minimaal een week per jaar één groot outlet centrum. Noem het 'In Outlet Delft' en je hebt een mega publiekstrekker. Daar is niks armoedigs aan. Ik heb in mijn tijd bij De Bijenkorf geleerd dat outlet gewoon een marketingtool is. Jij denkt toch niet dat grote winkelketens inkopers in dienst houden die zich elk jaar zo erg vergissen dat alles er voor de helft van de prijs uit moet? Ze laten ons geloven dat het restanten zijn en zetten op die manier jaarlijks ongeveer anderhalf miljard euro om in de Nederlandse outlet centers. Dat kan Delft ook. Een week lang alles voor de helft. In het restaurant, in het museum, de winkels, de kerken, de hotels, overal. Als we dat goed communiceren hebben we goud in handen."

Parkeerbeleid
"Iedereen die onze stad met een bezoek wil vereren, moet zich welkom voelen. Op de fiets, met de tram, lopend of met de auto. En komen mensen met de auto, zorg dan dat je een vriendelijk parkeerbeleid voert. Bezoekers die een parkeerbon krijgen of onvriendelijk worden bejegend door politie of handhaving, die zie je niet meer terug. Het is puur in ons eigen belang om daar heel snel op in te zetten. Het liefst door parkeren helemaal gratis te maken. In Leidschendam verrijst Nederlands grootste, miljarden kostende Shopping Mall Leidschenhage, 120.000 mtr2 aan winkels. Die gaat ons – als we niet vandaag al aan onze gastvrijheid gaan werken – tienduizenden bezoekers per jaar kosten. De inkomstenderving is enorm. Ik roep dat tegen mijn collega-ondernemers, maar zeker ook tegen de gemeente Delft. Zie de uitdaging. De wereld om ons heen verandert razendsnel. Als we daar niet in meegaan, lopen we straks jarenlang achter de feiten aan. Met het potentieel dat Delft heeft, zou dat waanzinnig zonde zijn!"