Het trio Marius, Sjef en Ed maakt zich zorgen over de parkeerproblemen in de Bomenwijk (Foto: RSAJ)
Het trio Marius, Sjef en Ed maakt zich zorgen over de parkeerproblemen in de Bomenwijk (Foto: RSAJ) Foto:

Bomenwijk verdeeld over parkeerproblematiek

DELFT - Het parkeerprobleem in de Bomenwijk speelt al een aantal jaar. Over de oplossing verschillen de partijen: bewoners, ondernemers en de gemeente, van mening.

Door Ruud Stift

Bewonerscommissie Witte Linde en Elzenborgh, vertegenwoordigd door voorzitter Sjef van Put en leden Marius Laros en Ed Hellemons, begrijpt niet waarom de gemeente tot parkeerregulering overgaat. "Er is al in een eerder stadium, in 2017, door B&W van Delft geconstateerd dat hier onvoldoende draagvlak voor was. Daar is tot op heden geen verandering in opgetreden. Uit onze gegevens blijkt dat 70% het niet ziet zitten. We constateren alleen parkeerdruk in de drie straten in de buurt van de PLUS: de Elzenlaan, de Goudenregenlaan en de Lindelaan. Ons fundamentele bezwaar? Dat mensen moeten betalen voor een probleem dat niet door hen is veroorzaakt. Bij bestemmingsplannen inzake nieuwbouw wordt parkeren met factor 0,3 ingeschaald, terwijl het al jaren meer dan 1 moet zijn om aan de gestegen parkeerbehoefte te kunnen voldoen. De gemeente moet gewoon uitgaan van 1 vergunning per huishouden en via de RDW checken of de geparkeerde auto's ook daadwerkelijk van bewoners uit de Bomenwijk zijn en niet 'vreemd' (toerisme, familie op bezoek etc.). Via het kenteken is dit snel na te gaan."
Gemeente Delft: "De klachten over parkeeroverlast zijn sinds de laatste draagvlakmeting binnen blijven stromen. Dit werd onderstreept tijdens een bezoek van B&W aan de wijk Vrijenban. Een groot aantal bewoners vroeg om een oplossing voor de parkeerproblematiek. In februari 2018 heeft de gemeenteraad een alternatieve aanpak voor de invoering van betaald parkeren vastgesteld. Na constatering van parkeerproblematiek en voldoende signalen tot uitbreiding van parkeerregulering, wordt een Review Panel ingezet: een evenwichtige vertegenwoordiging van alle betrokkenen. De vraag aan het Review Panel is niet óf er in de wijk betaald parkeren moet komen, maar hoe. Deze systematiek wordt als pilot in de Bomenwijk toegepast. Tellingen op verschillende momenten lieten een parkeerdruk van boven de 90% zien. Dit vormde de basis om te kiezen voor betaald parkeren. Samen met de wijk kijken we naar de te kiezen vorm."
Ed Hellemons: "Ik ben teleurgesteld in het functioneren van de gemeenteraad, onze vertegenwoordigers. Op de dag van de verkiezingen (!) lag er een brief op de mat. De betrokken partijen worden ineens onafhankelijk bevraagd. De parkeerdruk in de Elzenlaan komt o.m. van de van Miereveltlaan. Daar geldt het vergunningparkeren al. Sommige bewoners lopen liever een stukje en sparen het geld voor een vergunning uit."

Lees verder op pagina 3

dav
sdr