Hoogheemraad Ingrid ter Woorst is bezig aan de laatste loodjes
Hoogheemraad Ingrid ter Woorst is bezig aan de laatste loodjes Foto:

Laatste loodjes voor hoogheemraad Ingrid ter Woorst

DELFT - Op donderdag 16 mei zwaait ze af en draagt ze het stokje over. Ingrid ter Woorst heeft er dan tien jaar als hoogheemraad van Delfland opzitten, naast acht jaar in de Verenigde Vergadering als algemeen bestuurslid.

Door Ruud Stift

Het allerleukste? "Dat je je steentje bij draagt aan een betere 'rivier' voor de wereld. De chemische waterkwaliteit in ons gebied is sterk verbeterd. Mensen kunnen (langer) genieten van zwemmen in natuurwater en ik heb partijen tot elkaar gebracht. Daar ben ik trots op."

Overwinning
"De waterkwaliteit is verbeterd doordat we deze samen met de glastuinbouw hebben aangepakt. In het gebied van Delfland is met name die branche een bron van verontreiniging. Het water zat stikvol meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Ook toen vrijwel alle kassen aangesloten waren op het riool! We hebben een eigen aanpak ontwikkeld. Polder voor polder zijn we de waterkwaliteit in kaart gaan brengen: 24/7 het water meten met een fijnmazig netwerk van peilbuizen met meetapparatuur. Dan zie je echt wat er gebeurt: lozingen en lekkages die je kan herleiden tot de bron. Die gegevens deelden wij met de ondernemers en samen hebben we gekeken wat beter kon. 'Meten is weten' werd, in samenwerking met de glastuinbouw, 'meten is weten is handelen'."

Cultuuromslag
"Die nieuwe aanpak heeft een cultuuromslag teweeggebracht. Delfland leverde menskracht, materiaal en communicatiemiddelen. We zorgden voor 'voeding' van de communicatie voor de glastuinbouwers onderling. Onze zogenaamde tegenstanders gingen op den duur onze boodschap overnemen. Deze samenwerking zie ik als een overwinning. De voorzitter
van Glastuinbouw Westland vraagt tegenwoordig actief om de waterkwaliteitscijfers om deze zo snel mogelijk met zijn achterban te delen, hierover te discussiëren en ernaar te handelen. Een onverwachte medestander bleek de gewasbeschermingsindustrie, grootheden in dit veld zoals BASF en Bayer. Mijn visie? Niet alle middelen verbieden, maar er samen voor zorgen dat ze niet in het water belanden. In Midden-Delfland lopen proeven, waarbij ondernemers zelf de waterkwaliteit rond hun bedrijf testen."

Leefomgeving
"Als boerendochter ben ik verknocht aan de natuur. Schoon en gezond water is zó belangrijk voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Het zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor mens en dier zowel als voor ondernemer en plant."

Inhoud
Naast het werk bij Delfland was Ingrid onbezoldigd bestuurder bij de Unie van Waterschappen. Daarvoor reisde zij het hele land door. "Er zijn 21 waterschappen in Nederland, elk waterschap is anders. Ik ben op leuke plekken geweest en heb goede, bevlogen mensen gesproken. Het is een spel, je zoekt naar medestanders voor je doelen. Stappen zetten en zien dat anderen het oppikken en enthousiast raken. Dat motiveert."