Afbeelding
Foto:

Sjoerd Vrins

Sjoerd Vrins is theaterdocent bij Stichting Bens. Binnenkort ondersteunt hij scholen bij het vormgeven van musicals via Pool West.

1. Waarom hier op de foto?
Het Falie Begijnhoftheater heeft mij gevormd. Mijn opa en oma hebben hier gespeeld, mijn ouders en mijn oom. Ik zat als kleine Sjoerd al tussen het publiek. Hier ben ik het theater gaan begrijpen en is de liefde voor het theater ontstaan. De toren van de Nieuwe Kerk en dit theater geven mij het gevoel van thuiskomen.

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
Best wel veel verschillende dingen, maar ik ben toch vooral regisseur van toneelstukken van Stichting Bens. Bens zet zich in om de positie van kwetsbare groepen te verbeteren. Daarnaast begin ik binnenkort bij Pool West.

3. Wat is Pool West?
Pool West regelt vervangende leerkrachten op scholen en denkt creatief mee in oplossingen om zoiets te kunnen betekenen voor scholen. De Fontein in Ypenburg heeft maar liefst vijf groepen acht die met de eindmusical bezig zijn. Die ga ik helpen en zo de leerkrachten ontlasten.

4. Wat doe je precies met Stichting Bens?
We maken theater met mensen met een beperking in combinatie met mensen zonder beperking. Juist door het inclusieve theater vervagen de hokjes waarin ze vaak worden gestopt.

5. Wat bedoel je met hokjes?
Onze samenleving stopt mensen graag in een hokje. Als je een beperking hebt, dan kan je door anderen zomaar gaan geloven dat je niets kan, niet slim bent of niet mooi bent. In een inclusief theater vallen die hokjes weg.

6. Wat doet theater met mensen met een beperking?
Erg veel. Ze zijn zo trots als ze in het theater staan. En elke keer dat je een gesloten autistisch persoon, vrolijk, open en enthousiast ziet worden, geeft dat veel voldoening.

7. Wat wil jij de mensen vertellen? Dat er helemaal geen mensen met én zonder beperking bestaan. Er bestaan alleen maar mensen en die zijn per definitie beperkt.

8. Wat drijft jou?
Ik maak theater met het publiek en zie toneel als middel. Het inclusieve theater waar je alle mensen ziet groeien en bloeien of je nou een beperking hebt of niet. Ik groei zelf ook, want de mensen houden je elke keer een spiegel voor.

9. Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt gedaan?
Het meest bijzondere dat ik heb gedaan. is dat ik op Bali met mensen met beperking een voorstelling heb gemaakt. Daar leerde ik dat ik er talent voor had, dat het me lag.

10. Als ik burgemeester van Delft zou zijn dan…zou ik vol inzetten op participatie. Iedereen verdient het om mee te mogen doen, zichzelf te mogen ontwikkelen en iets te betekenen voor een ander. Maar ik mag trots zijn op mijn stad hoor. We werken er al hard aan.