Het groepje vrolijke trimzwemmers van de Delftse Watervrienden
Het groepje vrolijke trimzwemmers van de Delftse Watervrienden Foto:

Vrolijke trimzwemmers bij Delftse Watervrienden

DELFT - Sporten is voor iedereen. Ook mensen die wat minder motorisch vaardig zijn moeten kunnen genieten van leuke sportieve activiteiten, niemand staat buitenspel. Deze week de trimzwemmers van de Delftse Watervrienden.

Door Martin Groen

Trimzwemmen is voor kinderen met een verstandelijke beperking, een concentratiestoornis of een stoornis in het autistisch spectrum. Het belangrijkste doel van het trimzwemmen is ontspanning. Daarnaast wordt er gewerkt aan conditie, spierversterking, survivaltechnieken en het verbeteren van zwemtechnieken.

Structuur
Al meer dan 80 jaar heeft vereniging de Delftse Watervrienden een prominente plaats in de Delftse gemeenschap. Deze zwemvereniging is op 15 juli 1937 opgericht. Sinds die tijd hebben duizenden kinderen en volwassenen zwemles gehad bij de Delftse Watervrienden. Antoinetta van Winden vertelt: "Sinds de jaren 80 bieden wij ABC les voor kinderen met een beperking. De trimgroep is opgericht in september 2011. Destijds waren er kinderen die hun zwemdiploma's hadden gehaald en daarna was er geen vervolg. Die kinderen vonden zwemmen zo leuk, maar bij een andere groep of bij vrij zwemmen ging dat niet. Dan waren er te veel prikkels.
Door de groep trimzwemmers op te richten, konden de kinderen met veel plezier blijven zwemmen. We hebben toen echt ingespeeld op de behoefte bij kinderen en hun ouders. Sommigen zijn er al vanaf het eerste uur bij. Hier zwemmen ze volgens een bepaalde structuur en daar houden we aan vast. Dat helpt ze."
Liefde
De groep trimzwemmers wordt begeleid door Antoinetta van Winden en haar moeder Elly van Viersen. Antoinetta is al vanaf haar vierde lid van de Delftse Watervrienden. En haar moeder is zelfs al 48 jaar lid. Af en toe worden ze bijgestaan door Karin Vieveen, die ook al 48 jaar van de partij is. Elly: "We doen het met heel veel liefde en plezier. Als je naar de 'koppies' van de kinderen kijkt, ga je zelf ook glimmen. Het geeft veel voldoening. De energie die je erin stopt, krijg je dubbel terug. Er is zoveel waardering bij ouders en kinderen."

Special Olympics
Antoinetta van Winden die in het dagelijks leven schooljuf is op de Meander in Delfgauw. "Ik kan mijn enthousiasme hier kwijt. De kinderen zijn de extra aandacht, liefde en geduld dubbel en dwars waard. En ze verdienen die aandacht. Van de week kwamen de sporters terug van de Special Olympics, oftewel de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze hadden 70 medailles gewonnen. Heb jij daar iets van op TV gezien of gelezen? Ik vind dat jammer."

Karin Vieveen is het helemaal met haar eens. "De kinderen hebben zoveel plezier, bouwen conditie op en creƫren een onderlinge band. De sfeer onderling is ook heel goed. Ze gunnen elkaar nog dingen. Ze helpen elkaar en worden daar sociaal ook sterker van, het maakt ze zelfverzekerder. Het is mooi om te zien hoe ze stralen als ze iets moois gepresteerd hebben."

De trimzwemgroep traint op maandagavond van 19.45 uur tot 20.30 uur in het zwembad Kerkpolder. Drie kwartier trainen in combinatie met gezelligheid. Deze groep is geschikt en bedoeld voor SZO zwemmers die de voor hun bereikbare diploma's of certificaten hebben gehaald.

Interesse? Kijk eens op www.delftsewatervrienden.nl of ga gezellig langs.