Voorzitter Patrick Luiten van DHC heeft alle vertrouwen in de toekomst
Voorzitter Patrick Luiten van DHC heeft alle vertrouwen in de toekomst Foto: Willem de Bie

'Voetballen doe je niet niet alleen met je voetjes'

DELFT - Patrick Luiten wilde als jongen van twaalf graag op voetbal. Maar zijn moeder wist hoe dat ging met voetbal, gezien de ervaring met haar man, en vond het beter dat hij op handbal zou gaan. Zijn vader was namelijk nogal fanatiek met voetbal. Jaren later kwam de huidige voorzitter van DHC toch terecht bij het voetbal.

Tekst & foto: Willem de Bie

"In de tijd dat ik op handbal ging was het in het Westland, waar wij toen woonden, een vrouwensport. Westlandia uit Naaldwijk had in die tijd 1 jongens- en 7 meidenteams. Het was daar vrij duidelijk: jongens gingen op voetbal, meisjes op hockey of handbal. Op mijn 20-ste brak ik mijn knieschijf en dat was dus einde handbal. Ik ben toen jeugdtrainer geworden en dat is toch wel één van de allermooiste dingen die ik gedaan heb. Mensen motiveren en ze de kneepjes van de sport aanleren, dat is iets wat je mij goed kan laten doen. Achteraf gezien heb je zo rond je 26-ste nog weinig verplichtingen een heb je voor je gevoel alle tijd van de wereld. Later, als je groot bent, moet je in je leven veel meer ballen omhooghouden…"

Kriebelen
"Met een jongensteam zijn we toen Nederlands kampioen geworden. Later was ik assistent-trainer bij trainers als Nico Stet en Jan Alma. Grote namen in het handbal; dat zijn jongens die meer kampioenschappen hebben gehaald dan lekke banden. In 2000 is mijn zoon geboren en ben ik een aantal jaren gestopt; gezin, werk en trainer zijn, da's een moeilijke combinatie. Wat jaren later ging het toch weer kriebelen en ben ik trainer geworden bij Olse Merksem in Antwerpen. Dat was een grote ploeg met veel ambitie en we zijn uiteindelijk gepromoveerd naar de één na hoogste klasse."

Beneleague
Het heen-en-weer rijden tussen Delft en Antwerpen ging op een gegeven moment niet meer in combinatie met de voetbaltraining van mijn zoon; ik vond het beter om iets in het bestuur te gaan doen. Samen met anderen heb ik toen in Antwerpen de ploeg opnieuw en goed op de kaart gezet, uiteindelijk met promotie naar de Beneleaque."

Chinese Democratie
"Nu woon ik in Nootdorp en heb daar mijn huidige vrouw leren kennen; zowel mijn als haar zoon speelde bij DHC en zo is het contact tot stand gekomen. Twee jaar geleden ging het niet zo lekker met DHC, en samen met Dave Kraaijenbrink wilde ik er tijd instoppen om de club op een andere manier te managen. Een half jaar later werd ik gevraagd om voorzitter te worden, en dat ben ik nog steeds. Ik ben als bestuurder voorstander van Chinese Democratie: iedereen mag zijn of haar zegje doen, maar uiteindelijk beslist het bestuur. En maak je een fout dan moet je ook niet te beroerd zijn om beslissingen terug te draaien. Het is vooral belangrijk dat iedereen dezelfde kant op wil, en natuurlijk goede communicatie: vertellen wat je doet en doen wat je vertelt."

Prestatie
"We zijn met DHC op de goede weg: veel jeugdteams spelen hoog in hun divisie. Voetballers komen vaak bij ons omdat ze hogerop willen spelen, dat is nou eenmaal een gegeven dat samenhangt met de club: DHC is een prestatie-club. Je ziet dat ook in de felheid van de ploegen die bij ons op bezoek komen, en niet alleen de spelers maar ook, helaas, vaak de ouders. Terwijl iedereen moet weten dat je niet alleen voetbalt met je voetjes, maar dat het ook in je hoofd goed moet zitten. Alleen die voeten bepalen niet je carrière. Als vereniging zal je samen, bestuur, leden en vrijwilligers, een inspanning moeten leveren om alles op hoog niveau te kunnen blijven doen. Vrijwillig is niet vrijblijvend; de komende tijd gaan we binnen de vereniging mensen vragen om het vele werk dat er ligt samen op te pakken."

Investeren
"We zijn ook bezig met het oprichten van een G-team en een damesteam, daar zijn we vrij ver mee. Groot punt van aandacht is natuurlijk het plan wat er ligt voor een herindeling van een aantal sportvelden van Delft. De gemeente wil het liefst meer integratie tussen de diverse sportclubs en zo mogelijk de sportvelden, één van de plannen is de golfbaan en de Hertenkamp in elkaar schuiven. Ook het gebied rondom de sporthal en de parkeerplaats wordt meegenomen in de plannen. DHC stelt zich coöperatief op en wil vooral vooruitkijken en geen oude sentimenten nieuw leven inblazen. Zelf vind ik dat Delft wel eens wat meer in sport mag investeren. Het zou ook mooi zijn als er minimaal een topvoetbalclub in Delft zou zijn. Goede, intensieve samenwerking is dan wel een vereiste, zowel van de sportclubs als van de gemeente Delft."
Kijk ook op www.dhc-delft.nl.