V.l.n.r.: Officier van Justitie Linda Dubbelman, burgemeester Marja van Bijsterveldt, teamchef politie Delft Ronald den Hertog en brandweercommandant Erik Ferrari (Foto: RSAJ)
V.l.n.r.: Officier van Justitie Linda Dubbelman, burgemeester Marja van Bijsterveldt, teamchef politie Delft Ronald den Hertog en brandweercommandant Erik Ferrari (Foto: RSAJ) Foto:

Daling van het aantal misdrijven zet door

DELFT - In het eerste kwartaal van 2019 blikt de driehoek: de burgemeester, Officier van Justitie en de teamchef van de politie samen met de commandant van de brandweer in Delft terug op de veiligheidssituatie van het vorige jaar.

Brandweercommandant Erik Ferrari: "De brandweer focust op drie facetten: risicobeheersing, brandweer in de wijk en incidentbestrijding. We hebben diverse programma's ontwikkeld, zoals een lespakket voor groep 4, schoolbezoeken bij groepen 6, de groepen 8 komen op bezoek bij het BIC (Brandweer Informatiecentrum). We gaan bij burgers op huisbezoek en geven advies. Zo kregen we de vraag 'Er staan hier veel scootmobiels in de flat. Hoe laden we die veilig op?' Dit i.v.m. de batterijen die lithium/ion bevatten. Het totaal aantal incidenten was 964 tegen 945 in 2017. Het aantal branden was 266 in 2018 tegen 280 in 2017. 85 branden waren gerelateerd aan bijgebouwen, binnen en buiten, en 57 aan gebouwen. We zijn hard bezig om het aantal vervoersbewegingen in de binnenstad terug te dringen. We trekken drie minuten uit om de melding te verifiëren voordat deze als 'echt' wordt vastgesteld en we alsnog uitrukken. Is het brand of stoom? Ter verificatie wordt gebeld naar de melder."

Teamchef politie Delft Ronald den Hertog vertelt over de ernstige geweldsdelicten: de beschietingen, de perikelen m.b.t. de coffeeshops, de moord op crimineel Karel P. en de moord op de vermiste Mona Baartmans waarvoor één verdachte vast zit. "Het incident op 8 oktober, de beschieting in de Breestraat met dodelijke afloop, had een grote impact, ook op de politieman die schoot. Als de werkdruk te groot wordt, vragen we bijstand. Bijvoorbeeld in de vorm van gepantserde voertuigen. En ook de mentale verzwaring van het politiewerk is reden tot zorg. We pakken voornamelijk de High Impact Crimes aan, woninginbraken en overvallen. De geweldsdelicten zijn onder te verdelen in mishandeling (291), bedreiging (146) en openlijk geweld (20). Verder richten we ons op de lokale ondermijningsvormen, zoals hennepkwekerijen, illegale prostitutie, de vondst van drugs en belastingfraude. Het aantal incidenten door verwarde personen daalde van 883 in 2017 tegen 770 in 2018. Het totaal aantal misdrijven daalde met 10%: 5572 in 2018 tegen 6177 in 2017. Dit is te danken aan de nauwe samenwerking tussen politie, gemeente, BOA's en burgers, onder meer buurtpreventie, en de centrale rol van de wijkagent hierbij. Helaas telde 2018 meer woninginbraken: 395 tegen 376 in 2017. De gemeente en de politie investeren ook in veiligheid via social media. Burgernet kent maar liefst 10.476 aangesloten bewoners en de verschillende WhatsApp-groepen tellen 4000 deelnemers, verdeeld over 24 buurt WhatsApp-groepen. Bij fietsendiefstal zien we een daling van maar liefst 30%, 1587 in 2017 tegen 1110 in 2018. Voornamelijk door een vergroting aan veilige stalling bij het station."

Linda Dubbelman, Officier van Justitie: "We zien een trend in de daling van het aantal misdrijven. Het wordt veiliger op straat met name door de rode draad, inbraakpreventie en de oplettende burger. Beter beveiligde woningen maken het moeilijker voor de criminelen. Maar, wel een winstwaarschuwing van onze kant: we zien een verschuiving van het aantal misdrijven. De gevallen cybercrime nemen toe. Nieuwe vormen van vermogenscriminaliteit duiken op, zoals phishing (o.m. nepmails van de banken).

Lees verder op pagina 3

De gevallen cybercrime nemen toe. Nieuwe vormen van vermogenscriminaliteit duiken op, zoals phishing (o.a. nepmails van de banken). En bij de drugsindustrie zien we een overlap van onder- en bovenwereld. Het witwassen van drugsgeld via ondernemingen (kapsalons, belwinkels etc.). Vanaf mei t/m oktober telden we 6 verschillende geweldsincidenten in Delft. Opsporingen en onderzoek zijn nog gaande. Voor drie incidenten zijn inmiddels meerdere verdachten aangehouden. M.b.t. de moord op Karel P.: er zijn nieuwe tips binnen gekomen n.a.v. de Opsporing Verzocht aflevering van twee weken geleden. Vooralsnog zien we geen achterliggend verband tussen deze moord en de incidenten m.b.t. de coffeeshops in Delft. Inzake de moord op Mona Baartmans, hier is de 60-jarige zoon als verdachte aangehouden. Na een persoonlijkheidsrapportage zal hij binnen zes tot negen maanden voor de rechter verschijnen."

Burgemeester Marja van Bijsterveldt: "Er is n.a.v. de incidenten in de Breestraat extra rijdend toezicht en er worden maatregelen getroffen om de overlast voor de omringende bewoners tot een minimum te beperken. Ik heb heel veel waardering voor de (hulp)diensten. Nationale politie, zo bleek eens te meer in Utrecht, heeft een kwaliteitsimpuls gekregen. Ook Delft heeft een crisisbestrijdingsplan. Er is enorm veel meer geprofessionaliseerd, ook in de berichtgeving naar buiten. Het is echt teamwork, samen met de oplettende burger. Er is een nieuw veiligheidsplan opgesteld, waar de raad mee ingestemd heeft. Kijk wat je zelf kunt doen, bijvoorbeeld aan bewustwording. De wijk Tanthof is een goed voorbeeld. Hier zijn 1600 mensen lid van een WhatsApp-buurtpreventiegroep. Deze groep bestaat al 5 jaar en heeft menig resultaat opgeleverd. Wij faciliteren en ondersteunen met trainingen en bijeenkomsten. Veiligheid in Delft blijft een samenwerking tussen burger en de verschillende teams. Naarmate de cijfers dalen, voelen de mensen zich veiliger. In de wijk Buitenhof kiezen we voor een integrale aanpak (o.a. afname van overlast door jeugd). Connectie met de wijk o.m. door het inzetten van studenten. De komende jaren gaan we aan de slag met de drugsgerelateerde misdaad en de informatiepositie. Om dit te bewerkstelligen hebben we een subsidie van 600.000 euro ontvangen van de Rijksoverheid. De aandachtsgebieden zijn veranderd. Polarisatie en radicalisering vragen om een persoonsgebonden aanpak. De lokale driehoek werkt heel hard om Delft een nog veiliger stad te maken. Maar, ten overvloede, in samenwerking met de betrokken, alerte burger."