Het Tabaks Historisch Museum heeft unieke stukken in huis. Een bezoekje waard! (Foto: Picasa)
Het Tabaks Historisch Museum heeft unieke stukken in huis. Een bezoekje waard! (Foto: Picasa) Foto: Picasa

Bezoek het Tabaks Historisch Museum!

DELFT - Het Tabaks Historisch Museum aan de Van Bossestraat 2 in Delft viert dit jaar haar 15-jarig bestaan.

Uitbater/museumdirecteur Louis Bracco Gartner zet 'zijn kindje' graag in het zonnetje:
"Het derde lustrum dus en in die 15 jaar is er best veel veranderd. Als museum krijg je regelmatig wat aangeboden, soms dingen die je al lang hebt en waarvan er 100 in een dozijn zijn, maar soms ook leuke dingen. Dus in de loop der tijd is de collectie best goed uitgebreid. De collectie tegels met pijp rokende figuren en kwispedoors is uniek in Nederland en ver daarbuiten."

Anoniem
Het museum heeft in de loop der tijd ook een andere rol gekregen. Niet alleen maar bezoekers ontvangen, ook rondleiden en je verhaal vertellen. Bezoekers die door de eigenaar/directeur zelf rond geleid worden, in mijn geval niet zo moeilijk, ervaren dit als bijzonder prettig. Leuker dan relatief anoniem in een groot museum rond te lopen."


Vraagbaak
"Ik ben gedurende 16 jaar voorzitter van de Stichting Nederlandse Tabakshistorie en heb deze Stichting mee helpen oprichten. De belangen lopen parallel, het behoud van het tabacologisch erfgoed in Nederland wat ik door mijn museum zichtbaar kan maken. Dat houdt in dat alle contacten op het gebied van tabak of via de Stichting (SNT) of via mijn museum op een centrale plaats, van Bossestraat 2, binnen komen. We een vraagbaak geworden voor onderzoekers, schrijvers, journalisten en verzamelaars."

Bruikleen
"Zowel aan Soldaat van Oranje als diverse anders films hebben wij onze medewerking verleend door informatie te geven of objecten in bruikleen te geven." Het Tabaks Historisch Museum is tijdens de landelijke museumweek open op zaterdag 13 april van 10.00 uur – 16.00 uur.