Vervolg van voorpagina

De gevallen cybercrime nemen toe. Nieuwe vormen van vermogenscriminaliteit duiken op, zoals phishing, onder meer nepmails van de banken. Bij de drugsindustrie zien we een overlap van onder- en bovenwereld. Het witwassen van drugsgeld via ondernemingen zoals kapsalons en belwinkels.
Vanaf mei t/m oktober telden we 6 verschillende geweldsincidenten in Delft. Opsporingen en onderzoek zijn nog gaande. Voor drie incidenten zijn inmiddels meerdere verdachten aangehouden. Met betrekking tot de moord op Karel P. zijn er nieuwe tips binnengekomen naar aanleiding van de Opsporing Verzocht aflevering twee weken geleden. Vooralsnog zien we geen achterliggend verband tussen deze moord en de incidenten rond de coffeeshops in Delft. Inzake de moord op Mona Baartmans is de 60-jarige zoon als verdachte aangehouden. Na een persoonlijkheidsrapportage zal hij binnen zes tot negen maanden voor de rechter verschijnen."

Burgemeester Marja van Bijsterveldt: "Er is n.a.v. de incidenten in de Breestraat extra surveillance en cameratoezicht - ook in de Peperstraat- en er worden maatregelen getroffen om de overlast voor de omringende bewoners tot een minimum te beperken. Ik heb heel veel waardering voor de hulpdiensten. De nationale politie heeft een kwaliteitsimpuls gekregen zo bleek eens te meer in Utrecht, Ook Delft heeft een crisisbestrijdingsplan. Er is veel meer geprofessionaliseerd, ook in de berichtgeving naar buiten. Het is teamwork, samen met de oplettende burger. Er is een nieuw veiligheidsplan opgesteld, waar de raad mee ingestemd heeft.
Kijk wat je zelf kunt doen, bijvoorbeeld aan bewustwording. De wijk Tanthof is een goed voorbeeld. Hier zijn 1600 mensen lid van een WhatsApp-buurtpreventiegroep. Deze groep bestaat al 5 jaar en heeft menig resultaat opgeleverd. Wij faciliteren en ondersteunen met trainingen en bijeenkomsten. Veiligheid in Delft blijft een samenwerking tussen burger en de verschillende teams. Naarmate de cijfers dalen, voelen de mensen zich veiliger. In de wijk Buitenhof kiezen we voor een integrale aanpak. Connectie met de wijk door het inzetten van studenten.
De komende jaren gaan we aan de slag met de drugsgerelateerde misdaad en de informatiepositie. Om dit te bewerkstelligen hebben we een subsidie van 600.000 euro ontvangen van de Rijksoverheid. De aandachtsgebieden zijn veranderd. Polarisatie en radicalisering vragen om een persoonsgebonden aanpak. De lokale driehoek werkt heel hard om Delft een nog veiliger stad te maken. Maar, ten overvloede, in samenwerking met de betrokken, alerte burger."