Jan van der Meer viert het dertigjarig bestaan van 'zijn' Centre du Lac
Jan van der Meer viert het dertigjarig bestaan van 'zijn' Centre du Lac Foto:

Centre du Lac viert haar zesde lustrum!

PIJNACKER - Aan de Katwijkerlaan, vijfhonderd meter van de plek waar hij opgroeide, startte Jan van der Meer precies dertig jaar geleden Sauna en Beautycentrum Centre du Lac.

Toen een schoonheidssalon gecombineerd met simpele saunafaciliteiten, inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig saunabedrijf. Het idee kreeg veel aandacht. "Iedereen verklaarde mij voor gek. Ik had nooit durven dromen dat het zo groot zou worden", vertelt Van der Meer.

Door Andrea van der Houwen

Jan van der Meer bezit de ideale eigenschappen om een onderneming te starten. Hij is creatief en – naar eigen zeggen - 'boerenslim'. Hij ging na zijn middelbare schooltijd eerst in het tuinbouwbedrijf van zijn ouders werken, maar zag hier niet voldoende uitdaging in. "Na anderhalf jaar wist ik het zeker: ik wilde zelfstandig ondernemer worden en ik ging onderzoeken wat bij mij paste."
Het begrip Sauna en Beautycentrum viel en dat bleek de eyeopener die leidde tot het huidige Centre du Lac. "We wilden een bestaand bedrijf overnemen maar al snel breidden we de schoonheidssalon van mijn toenmalige vrouw uit met een zonnebank. Dit was de basis om uit te breiden naar een saunabedrijf, maar wel op een andere locatie. We vonden een perceel met een woning op 4000 m2 grond aan de Katwijkerlaan waar nog geen bestemmingsplan voor bestond." Het bleek pionieren om de benodigde vergunningen en financiering rond te krijgen. "Samen met burgemeester De Prieëlle ben ik naar het Provinciehuis gegaan om de gedeputeerde de benodigde handtekening te laten zetten." Door alle administratieve rompslomp die hieraan voorafging schoof de openingsdatum voor het nieuwe Sauna en Beautycentrum op naar maart 1989. "Een drama, want vroeger had je als saunabedrijf echt een winterseizoen. Aangezien er een hele goede zomer aanbrak, waren de bezoekersaantallen niet geweldig. Gelukkig begon het in oktober te lopen."

Centre du Lac
Tijdens de bouw was al driftig nagedacht over een passende naam. Van der Meer besloot een prijsvraag uit te schrijven. De winnende naam werd ingezonden door een dame uit Pijnacker die 'Van der Meer' vertaalde naar het Franse 'du Lac', ergo Centre du Lac. De eerste uitbreiding volgde na twee jaar, er kwam een sauna bij, een Turks stoombad, een voetenbad en een zwembad. In de jaren daarna werd het restaurant geopend en er volgden nog vele verbouwingen. "Steeds met dezelfde architect en aannemer, om de stijl intact te houden, " aldus Van der Meer. De kracht zit in de kleinschaligheid en de sfeer. "Ondanks alle uitbreidingen en ontwikkelingen hebben we altijd de juiste sfeer en kwaliteit kunnen blijven bieden." De grootste verandering ten opzichte van vroeger? "In de jaren 80-90 durfde je bijna niet te vertellen dat je naar de sauna ging. Dat is nu wel anders. Saunabezoek is helemaal geaccepteerd." Bij Centre du Lac bestaat de mogelijkheid te boeken voor een 'losse', dus zonder bezoek aan de sauna, schoonheids-, pedicure- en manicurebehandeling. Ook een 'losse' knipbeurt bij de kapper of een massage zijn mogelijk. Zie: www.centredulac.nl