Dick den Hollander woont inmiddels in Leiden, maar is nog meerdere keren per week bij RKDEO te vinden. (foto: Roel van Dorsten)
Dick den Hollander woont inmiddels in Leiden, maar is nog meerdere keren per week bij RKDEO te vinden. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Dick den Hollander?

NOOTDORP - Dick den Hollander (59) speelde, sinds hij begon met waarnemen, de meeste wedstrijden in het eerste elftal van RKDEO (486).

Den Hollander groeide op aan de Molenweg in Nootdorp. "Tegenover ons huis was een benzinestation met een grasveldje ernaast. Daar voetbalden we altijd. Toen ik tien was, mocht ik op een club. Keuze was er niet, want als protestantse jongen ging je naar Nootdorp; als je katholiek was, ging je naar RKDEO."

- Hoe was het in de jeugd?
"Ik zat in de hoogste selectieteams. In de A1 werd je weleens gebeld of je mee wilde doen met het tweede elftal. Na de eerste keer dacht ik dat ik het nooit verder zou schoppen dan dat. Bij mijn eerste seizoen in de senioren werden we direct kampioen met het tweede. Het mooie was dat ik er onder meer speelde met mannen als Rinus van de Sande en Piet Hooijmans. Dat waren mannen die ik in mijn jeugd had zien schitteren en voor wie ik had gejuicht."

- Wanneer kwam je in het eerste?
"In mijn tweede seizoen bij de senioren zette Jan van den Oever me in de voorbereiding in de spits. In twee bekerduels scoorde ik toevallig drie keer. Ik kwam er vast bij en werd daarna op het middenveld neergezet. We hadden een jong elftal met jongens als Paul Blokland, Leo van Hagen en Nico van Beek. Met dat elftal werden we twee keer kampioen en promoveerden we naar de tweede klasse. Dat was een heel hoog niveau, wat we drie jaar hebben volgehouden. Wat bijzonder was, is dat ik een aantal wedstrijden met mijn broer Erik heb gespeeld. "

- Waar was je goed in?
"Onder trainer Ben van Dam werd ik redelijk tweebenig. Daarnaast kon ik aardig koppen, had ik een goede conditie, kreeg ik met de jaren meer inzicht en had ik het geluk dat ik zelden geblesseerd was. Zo kwam ik in 22 seizoenen tot 486 wedstrijden en 93 goals. Misschien kwam dat doordat ik niet dronk en niet rookte. Zo werd na elke wedstrijd een kratje pils en twee flesjes sinas besteld."

- Je hebt het aantal wedstrijden goed bijgehouden...
"Ja, vanaf het moment dat ik in het eerste kwam ben ik dat gaan doen. Ik weet nog dat ik voor mijn honderdste wedstrijd tegen een teamgenoot zei dat het de honderdste was. Hij zei dat het raar was dat ik dat bijhield, maar niet veel later vroeg hij hoeveel hij er had gespeeld. Ook ben ik de doelpuntenmakers gaan bijhouden en heb ik lange tijd met 93 goals bovenaan gestaan. Toen Rik Kneppers op 91 goals kwam te staan, legde ik een bierpakket in de auto. Toen het zover was, trok hij zijn shirt omhoog en had hij er een shirt onder aan met 'Sorry Dirk'. Ik heb het pakket gegeven en gezegd dat de houdbaarheidsdatum bijna verstreken was."

- Wat was het mooist?
"Het kampioenschap in het tweede elftal en het feit dat ik met mijn broer heb samengespeeld. Verder heb ik tegen Nootdorp de eerste goal op het nieuwe sportcomplex gemaakt. Ik was linksback en haalde van een meter of twintig uit en schoot vol in de kruising. Daarnaast had ik me geen mooier afscheid kunnen wensen dan het laatste kampioenschap onder Peter Klomp. Ten slotte ben ik zeer vereerd een plaats te hebben veroverd in het prominententeam ter ere van het 75-jarig jubileum."

- Wat doe je nu nog?
"Ik ben speaker en schrijf het programmaboekje bij thuiswedstrijden, ben bezig met het archief, schrijf voor het presentatiemagazine en maak deel uit van de normen- en waardencommissie. Ik ben met de club vergroeid."