Ander werk van Nynke Koster
Ander werk van Nynke Koster Foto:

'Een troon die aanspoort tot nadenken'

DELFT - Met een rijk cultureel programma doet Delft volop mee aan het landelijke themajaar 'De Gouden Eeuw'. In deze serie licht een Delftenaar een 'gouden' item uit.

Dit keer vertelt Bas Vollebregt, wethouder van Economie, Cultuur, Grondzaken en Vastgoed, over het kunstwerk van Nynke Koster.
"Een troon die aanspoort tot nadenken", zo typeert Bas Vollebregt het zitobject dat de Haagse kunstenares dit jaar gaat realiseren.

De kunstenares heeft zich verdiept in de Delftse geschiedenis en heeft zich laten inspireren door de contrasten die Delft in de Gouden Eeuw kenmerkten. Het object bestaat uit een troon die de overwinningen, kracht en welvaart vertegenwoordigt. Deze troon staat op een schijf met een diameter van 7 meter die de zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Gouden Eeuw verbeeldt. Deze schijf bestaat uit afgietsels, gevuld met zwarte epoxy, van kenmerkende Delftse Gouden Eeuw-details zoals van het graf van Piet Hein.

Schaduwzijde
Bas Vollebregt vindt het goed dat ook de schaduwzijde van de Gouden Eeuw zichtbaar wordt in het Delftse straatbeeld. "Delft heeft veel welvaart en rijkdom te danken aan de Gouden Eeuw maar er is ook een andere kant van die periode; denk aan de slavernij, armoede en immigratieproblematiek. Dat laatste is nog steeds een actueel thema." Het contrast zie je ook in het dagelijkse leven in Delft terug, vindt de wethouder. "Enerzijds heb je de TU Delft die zorgt voor de innovatie van morgen, anderzijds is er altijd een groep die – om wat voor reden dan ook – niet helemaal mee kan in de maatschappij."

Nynke Koster wil met haar kunstwerk vooral de contrasten uit de Gouden Eeuw verbeelden: "Natuurlijk mogen mensen lekker hun ijsje eten op de troon, maar het kunstwerk heeft duidelijk meer lagen. Doel is dat mensen zich afvragen of ze nog lekker zitten als ze zich bewust zijn van de schaduwzijde van de Gouden Eeuw." Delftenaren worden binnenkort opgeroepen om mee te denken over Delftse ornamenten waarvan Nynke Koster afgietsels kan maken om in het object te verwerken. Zo wordt het een kunstwerk voor en door Delft. De wethouder vindt het een aanwinst voor de stad. "Ik denk dat het verrast en Delft nog mooier maakt dan de stad al is. Je kunt er op zitten en tegelijk wordt je getriggerd om na te denken". Hij noemt het object 'modern' en licht toe: "Het kunstobject is opgebouwd uit diverse materialen en technieken waaronder 3D-scans en rubbermallen; zo is het een mooie mix van Delftse historie en technologie."

Livestreams
Nynke Koster start binnenkort met de bouw. Via livestreams is de totstandkoming te volgen. Ook zal Nynke gedurende het proces een lezing in de Nieuwe Kerk geven. De oplevering is begin 2020, aan het einde van het Gouden Eeuw-jaar. Het kunstwerk komt te staan in de Voorstraat, aan de achterzijde van de Oude Kerk voor in ieder geval een jaar. Daarna verhuist het waarschijnlijk naar een andere mooie locatie in Delft.