Barbara van Gelder, in 17e eeuwse outfit, is klaar voor de Levende Etalagedag (Foto: Erik Jansen Fotografie)
Barbara van Gelder, in 17e eeuwse outfit, is klaar voor de Levende Etalagedag (Foto: Erik Jansen Fotografie) Foto:

Terug naar Delfts gouden Tijden!

DELFT - Elke hoek in Delft ademt geschiedenis. Je stapt als het ware in een schilderij.

Op zaterdag 6 april is dat wel heel letterlijk, want dan komt de Gouden Eeuw op grote schaal tot leven.Op meer dan zestig plaatsen tref je levende en lopende etalages, met als inspiratie 'Delfts Goud'. Natuurlijk zie je het wereldberoemde meisje met de parel, maar ook diverse andere schilderijen van meesterschilders uit de Gouden Eeuw zullen tot leven komen. Van de Klis tot de Breestraat van Burgwal tot de Oude Langedijk.

Jubileumjaar
De Levende Etalagedag is al 10 jaar een succes in Hartje Delft en in dit jubileumjaar is ontwerper en organisator van het eerste uur, Barbara van Gelder dan ook erg blij met nieuwe en grote medespelers van dit evenement: De Nieuwe Kerk en Royal Delft. De Nieuwe Kerk is inspiratiebron geweest voor vele kunstenaars in de Gouden eeuw, de binnenkant voor zowel Hendrick van Vliet als Dirk van Deelen. Op deze levendige zaterdag ontmoet je er Hugo de Groot en zijn vrouw Maria en natuurlijk Willem van Oranje en nog diverse anderen! De Kick Off met meer dan 60 etalageartiesten is aan de achterkant van de Nieuwe Kerk, daar waar Carel Fabritius in 1652 zijn 'Gezicht op Delft' schilderde. De fabricatie van Delftsblauw aardewerk beleefde ook haar hoogtepunt in de Gouden Eeuw. 'Proud Mary', het nieuwste pronkstuk in de collectie van Royal Delft zal ook acte de presence geven! In 5 etalages, verspreid over Hartje Delft, zijn deze bijzondere dames 'verstopt'. Maak een foto, zet hem op insta met #proudmary #delftsgoud en #royaldelft en wie weet win jij wel een high tea bij Royal Delft!

Stadsplattegrond
Naast historische en hysterische gouden etalages kun je meehelpen aan een kunstwerk in wording; De Keramieken Kaart van Delft, een keramiek/mozaïek project waarbij boeren, burgers en buitenlui samenwerken om een stadsplattegrond uit 1653 letterlijk en figuurlijk huisje voor huisje na te bouwen in een enorm formaat: 15 vierkante meter! In hotel de Emauspoort kun je aan de slag.

Kinder Route
Dit jaar is er de Delfts Goud Kinderroute. Bij een tiental deelnemers worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, te herkennen aan de gouden ballon aan het raam.
Pak een Delfts Goud Document uit het bakje en vul dit met bijzondere ontmoetingen. Bij een vol document krijg je een fun photoshoot voor de halve prijs!

Annabel, om in een lijstje te doen.  Stap ook in een schilderij!