Niels van der Windt vormde zondagmiddag een plaag voor de RKDEO-defensie.
Niels van der Windt vormde zondagmiddag een plaag voor de RKDEO-defensie. "Na de blessure die ik opliep tegen Concordia dacht ik dat mijn seizoen erop zat, maar zondag heb ik voor het eerst negentig minuten in het eerste gemaakt." (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Niels van der Windt wil dit seizoen vooral onbezorgd minuten maken

DELFT - Aan de talentenstroom bij Wippolder lijkt geen einde te komen. Afgelopen zondag was Niels van der Windt (18) één van de uitblinkers tijdens de klinkende overwinning op RKDEO (7-0).

Door Alphons de Wit jr.

En dat terwijl de jongeling anderhalve maand geleden dacht dat zijn seizoen ten einde was. "Doordat ik aan het begin van het seizoen geblesseerd raakte aan mijn enkel, kon ik pas half december weer bij de groep aansluiten. Toen ik begin februari in de wedstrijd tegen Concordia opnieuw een tik tegen die enkel kreeg, dacht ik dat het voor dit seizoen wel klaar was."
Niets bleek minder waar. "Ik herstelde goed van de blessure en afgelopen zondag maakte ik zelfs voor het eerst dit seizoen de negentig minuten vol. Ik had niet verwacht dat ik zou starten: als je vooraf naar onze positie op de ranglijst keek, was wel duidelijk dat het een belangrijke wedstrijd was. In dit geval ook nog eens de derby tegen RKDEO, dus ik verwachtte dat de trainer voor wat meer ervaring zou kiezen. In de bespreking gaf hij echter aan dat ik mocht starten. Hij voegde er aan toe dat ik 'er dan wel even drie in zou moeten schieten'." Drie goals werden het niet: Van der Windt scoorde twee keer, gaf een assist en er werden twee overtredingen op hem gemaakt die tot een strafschop leidden. "Wat dat betreft ben ikzelf tevreden en ik denk de trainer ook wel. Vooraf had niemand verwacht dat we op deze manier over hen heen zouden walsen."

Thuiskomen
Als jongeling voelt Van der Windt, die begin dit seizoen na een avontuur dat hem langs Sparta, Excelsior en Westlandia leidde op het oude nest terugkeerde, zeer welkom bij Wippolder. "Ik ben meteen ontzettend goed opgevangen en vooral jongens als Robbie Notenboom en Mike Mesker coachen me ontzettend goed. Daarnaast is Daley Uythof echt mijn maatje in het veld." De keuze om vanaf een hoger niveau terug te keren naar 'waar het allemaal begon' is dus een goede gebleken. "Bij Westlandia speelden we in de jeugd divisie, maar in mijn ogen werd alles daar wat té serieus genomen. Er kwam zoveel druk op te liggen, dat het ten koste ging van het plezier. Uiteindelijk voetbal je voor je lol en daarom heb ik na twee jaar bij Westlandia de keuze gemaakt om weer bij mijn vrienden te gaan voetballen."

Verwachtingen
Van der Windt had niet het idee dat er te hoge verwachtingen rondom zijn persoon waren binnen de club. "Zelf had ik die verwachtingen wel. Daarom was het extra frustrerend dat ik zo vroeg in de voorbereiding al ernstig geblesseerd raakte. Mensen om me heen zeggen dat ik na die blessure wat relaxter ben geworden: natuurlijk wil ik me bewijzen, maar ik zie nu ook in dat nog genoeg te leren heb. Je ziet aan de jongens met wat meer ervaring dat zij in sommige situaties net even wat slimmer zijn. Daar moet je aan wennen. Ik denk ook dat de trainer aan het begin van het seizoen daarom tegen me heeft gezegd dat ik mijn eerste seizoen moet gebruiken om te wennen en dat ik er volgende jaargang pas echt moet staan."
Dat wennen was wel nodig. "In de jeugd kreeg ik wat meer ruimte voor mijn acties, waar de tegenstanders er op dit niveau meteen feller bovenop zitten. Nu weet ik wel wat mijn kwaliteiten zijn en ben ik aan het uitzoeken hoe ik ze op dit niveau het best kan gebruiken. Daarnaast moet ik beter leren doseren, want soms moet je wel eens een moment voorbij laten gaan om het volgende te kunnen pakken." Wat die kwaliteiten zijn? "Ik ben snel en ik kan zowel met links als met rechts aardig schieten. Daarnaast heb ik mijn fysiek mee, ben ik niet bang om mijn tegenstander op te zoeken en een actie te maken en ik denk dat ik aardig inzicht heb, zowel in situaties als in looplijnen." Het leverde de verdediging van RKDEO zondagmiddag handenvol werk op. "Het is natuurlijk mooi om in de eerste volledige wedstrijd op die manier mijn stempel op de wedstrijd te drukken."

Handhaven
Dat het in een derby gebeurde, lijkt niet toevallig. "Dit seizoen blijkt dat we er in dat soort wedstrijden vaak wél staan. Andere wedstrijden hebben we ons te vaak veel te gemakkelijk verloren gegeven. Dat is zonde, want we hebben ook laten zien dat we heel goed kunnen voetballen. Daarom moeten we de komende zes wedstrijden als derby's zien. Na afgelopen zondag hoeven we voorlopig niet naar beneden te kijken, maar te hoog van de toren blazen en gaan voor de derde periode heeft op dit moment ook geen zin. Handhaven is het doel en we zijn het aan de trainer, die hier acht jaar heeft gezeten, verplicht om het seizoen goed af te sluiten. Dan kunnen we volgend jaar onder Ronald Hes kijken of we ertoe in staat zijn te verrassen en weer bovenin de competitie mee te doen."