Sander van der Heiden, voorzitter van de Delftse tafeltennisvereniging DHC
Sander van der Heiden, voorzitter van de Delftse tafeltennisvereniging DHC Foto: Willem de Bie

'Mijn ouders stonden elke zondag om half zeven voor mij op'

DELFT – Voor Sander van der Heiden is sporten een manier van leven. Als hij eenmaal voor een sport gaat, dan wil hij er alles over weten en bijt hij zich er volledig in vast. Het is een tafeltennistafel bij hockeyvereniging Hudito die zijn sportieve leven op z'n kop zet. Een gesprek met de voorzitter van de Delftse tafeltennisvereniging DHC.

Tekst en foto: Willem de Bie

"Als kleine jongen vond ik zwemmen hartstikke leuk, Ik heb dat een paar jaar gedaan. Voor mijn ouders was dat toch wel pittig: elke zondagochtend om 6.30 uur opstaan om mij op tijd in het zwembad te krijgen, en dan zat ik ook nog op hockey; op een gegeven moment moest ik wel een keuze maken. Op mijn zesde, we woonden toen in Schiedam, ben ik gaan hockeyen bij ASVION."

Fanatiek
"Eigenlijk was ik altijd wel met sport bezig: was het niet hockeyen, dan was het buiten een balletje trappen, skaten, hardlopen en zo nu en dan een potje tennis. Op een gegeven moment verhuisden we voor mijn vaders werk naar Delft. Ik ging toen hockeyen bij Hudito, ik heb dat een aantal jaren fanatiek en op hoog niveau gedaan. Altijd in superleuke teams gespeeld, waarbij ook de sfeer rondom het hockeyen zelf erg goed was."

Clubgevoel
"Hockey is een sociaal gebeuren wat mij erg goed ligt: het clubgevoel, maar ook het feit dat het een sport is voor zowel jongens als meisjes. Qua sport vind ik voetbal leuker, maar de zaken daaromheen zijn, voor mij althans, een stuk minder aantrekkelijk. En dan is Hudito ook nog eens een vereniging waar alles goed geregeld is.

Omslag
De omslag van sport kwam voor mij op het moment dat er was besloten dat er bij ons, bij Hudito, een tafeltennistafel in de kantine kwam te staan. De momenten dat ik niet hockeyde was ik, soms tot diep in de nacht, te vinden achter deze tafel; ik vond tafeltennis geweldig! Al snel was ik er vrij goed in en was de vraag binnen de vereniging 'Wie kan Sander verslaan?'."

Verkocht
"Sporten is voor mij niet per definitie willen winnen, maar het beste uit jezelf halen en daar alles voor over hebben. Ik heb me direct in tafeltennis verdiept, er veel over gelezen, filmpjes gekeken, kortom alles tot me genomen wat ik te pakken kon krijgen. Na twee jaar hockey en tafeltennis naast elkaar te hebben gedaan moest ik een keuze maken, je hebt ten slotte ook nog een leven naast de sport. Hoewel het afscheid van hockey moeilijk was heb ik toch gekozen voor tafeltennis. Ik heb toen een training meegedaan bij het DHC en was eigenlijk direct verkocht. Al snel bleek dat er veel meer in deze sport zit dan ik dacht: qua techniek, zoals serveren en effecten, maar ook zaken als tactisch inzicht, atletisch vermogen, reflexen en het mentale aspect. Ik heb toen veel geleerd."

Bettine Vriesekoop
"DHC is een vereniging met zo'n 120 leden en eigenlijk gaat het bij ons vrij goed. Landelijk loopt tafeltennis iets terug, maar wij hebben een redelijke aanwas; dat komt ook door de interesse van TU studenten van diverse nationaliteiten. Voor iedere sport is het belangrijk dat er binnen Nederland één of meer coryfeeën zijn die regelmatig in de media te zien zijn; dat was jaren geleden Bettine Vriesekoop. Momenteel is er, bijvoorbeeld bij Studio Sport, weinig aandacht voor tafeltennis. Jammer..."

Beerpong
"DHC speelt uiteraard mee in de competitie en organiseert ook activiteiten daar omheen, zoals een scholierentoernooi, incidentele toernooien en Beerpong, waarbij het balletje in een bekertje terecht moet komen. Ook gaan we ieder jaar een lang weekend weg met de jeugd, dan huren we bijvoorbeeld een huisje in de Ardennen. Tafeltennis is niet duur: voor 15 euro per maand ben je al lid, als je met de competitie meedoet wordt dat iets meer. De materiaalkosten zijn beperkt: een batje heb je vanaf een paar tientjes, en wij zorgen natuurlijk voor training; zo hebben we tafeltennis-icoon Hans Lingen als coach. Voor de jeugd zijn er twee trainingsavonden, op de maandag en de woensdag, waarbij de ondergrens qua leeftijd op een jaar of acht ligt; je moet tenslotte nog wel boven de tafel uit kunnen kijken…"

Marathon
Sander is ook nog flink actief als hardloper. Zo deed hij vorig weekend mee met de halve marathon in Naaldwijk en eindigde als 16e van de 600 deelnemers. Uitdaging voor 2019: wederom de hele marathon lopen in Rotterdam, nu onder de drie uur. En tussendoor natuurlijk tafeltennissen, dat dan weer wel. Interesse? Kijk op www.tafeltennisdhc.nl.