De Mattheuspassie van J.S. Bach wordt ontleed bij Op Hodenpijl
De Mattheuspassie van J.S. Bach wordt ontleed bij Op Hodenpijl Foto:

Passie voor de Mattheuspassie

SCHIPLUIDEN - Op zaterdagavond 13 april geeft Passie-expert Peter Vereecke een inleiding op De Mattheuspassie voor leken en liefhebbers. Al ben je een kenner, er valt nog van alles te ontdekken aan het meesterwerk van Bach; het muziekstuk heeft zoveel lagen en historie. Vereecke toont beelden, legt uit en laat muziekstukken horen.

Muziekkenners beschouwen het passie-oratorium als hét meesterwerk van de klassieke muziek. De meeste mensen hebben er iets van gehoord, slechts weinigen kennen dit meesterwerk echt. Peter Vereecke is expert van het Passiemuziekstuk. Zijn voorstelling biedt een fascinerende rondleiding door de meest cruciale passages en hun diepere spirituele betekenis. De voornaamste ingrediënten die behandeld worden: de evangelieteksten, de liederen en de structuur. Ook gaat Vereecke in op het muzikale genie waarmee Bach deze compositie heeft gemaakt en hoe dit 'inwerkt' op ons emotioneel, religieus en spiritueel gevoel. De filosofische opvattingen over wereld, leven en God en hoe postmoderne mensen dit kunnen begrijpen. Je kan de teksten mét vertaling volgen via een presentatie. De muziek stelt je in staat deze parels van de klassieke muziek in al hun facetten te ervaren.

Gewezen leraar Latijn Vereecke is burgemeester van Evergem in België. Hij geeft presentaties over The Beatles, Leonard Cohen en Edith Piaf en inspirerende lezingen over allerlei maatschappijkritische en culturele onderwerpen. Zijn voorstelling over de Mattheuspassie brengt hij al 10 jaar met veel succes op allerlei plekken in Nederland en België.

Vooraf serveren we een heerlijke, bio maaltijd: een hoofdgerecht 'du chef' en een huisgemaakte soep. Zaterdag 13 april. Tijd: 20.00 uur. Prijs: 16,50 euro. Inclusief maaltijd: 37 euro. Kaarten: www.ophodenpijl.nl