Ronald Vuijk op het terras van het fraaie clubhuis van roeivereniging 'De Delftsche Sport'
Ronald Vuijk op het terras van het fraaie clubhuis van roeivereniging 'De Delftsche Sport' Foto: Willem de Bie

'Zo'n mooie rubberboot, dat leek me wel wat'

DELFT – De meeste sporters hebben een historie waarin ze, vanaf de basisschool, actief zijn geweest. Bij Ronald Vuijk, voorzitter van roeivereniging 'De Delftsche Sport' ligt dat anders. Als kleine jongen ooit in een roeiboot gestapt en nu, decennia later, nog steeds bevlogen van 'zijn' sport roeien. Een gesprek met de voorzitter van DDS in ongetwijfeld het mooiste clubgebouw.

Tekst & foto: Willem de Bie

Ronald brengt een deel van zijn jeugd door in Den Haag; zijn vader is typograaf / drukker bij de Haagsche Courant. "Ik was een tenger jongetje met weinig vlees op de botten. Althans dat vond de schoolarts waar je als leerling elk jaar langs moest. 'Misschien moet je 's gaan sporten; is tafeltennis niet iets voor jou?', vroeg de man. En dus ging ik op een blauwe maandag naar tafeltennis. Kort samengevat: dat was niks voor mij. Roeien, dat leek me wel wat, in zo'n mooie rubberboot. En dus ging ik op roeien."

Coachen
"Dat van die rubberboot viel tegen: het waren hele smalle raceboten, maar roeien vond ik een prachtige sport! In Hengelo, waar we naartoe waren verhuisd, werd ik lid van Tubantia. Mijn diensttijd heb ik doorgebracht bij de Landmacht, waar ik ook vrienden had die roeiden. Toen ik daarna ging studeren in Groningen, ontmoette ik een aantal van hen weer bij roeivereniging 'Aegir'; dat was een mooie tijd met veel roeien en coachen, dat ben ik ook steeds meer gaan doen. Zo heb ik in 1992 de 'Oude Vier' op de 'Varsity' op het Amsterdam-Rijnkanaal gecoacht."
Wethouder
"Na mijn studie ben ik langzaam maar zeker naar het westen opgeschoven, met diverse banen, waaronder bij MKB Nederland. Met de relatie die daar ontstond heb ik twee kinderen: Jeanna en Jens. Dat was en is de connectie met Delft. Ik heb in die periode een aantal jaren niet geroeid. Werd wel politiek steeds actiever, kwam in 2002 in de Delftse gemeenteraad, werd wethouder, eerst Delft, later Midden-Delfland. Door de verkiezingswinst van de VVD in 2012 werd ik lid van de Tweede Kamer. Op een gegeven moment ben ik actief geworden bij het roeien; ik wilde mijn kinderen ook laten kennismaken met deze mooie sport. Het werd De Delftsche Sport, de vereniging die zich vooral richt op burgers; LAGA en Proteus zijn er vooral voor de studenten.
Na twee jaar ben ik met een aantal leeftijdgenoten ook zelf weer gaan roeien. Lekker in 't weekend een boot naar buiten dragen en het water op! Onze coach is Menno Tienstra, in de tachtig. Hij houdt ons clubje bij elkaar."
Piramide
"De Deltsche Sport is een oude vereniging, gestart in 1885, met een prachtige historie. Volgend jaar dus een lustrum, met veel activiteiten. DDS organiseert jaarlijks drie 'trials', dat zijn onderlinge wedstrijden over vier kilometer waaraan ook Laga, Proteus, De Laak en Pelargos meedoen. Delft en Den Haag. De start is bij Drievliet en de finish bij DSM. Altijd spannend om de prestaties van de beste ploegen van de verenigingen te vergelijken. We zien overigens vaak dat oud-studenten als ze weer in de buurt komen van Delft, ze bij ons gaan roeien. Vrijwilligers zijn voor ons van levensbelang. Bij DDS, met een oud pand en veel boten moet er veel aan onderhoud gebeuren. Je moet goed kennis van zaken hebben om het pand en de boten deskundig te kunnen onderhouden. Gelukkig hebben we een geweldig team dat zeer gemotiveerd voor onze vloot en het gebouw zorgt. Geen verplichting, vrijwilliger zijn, maar leden - we hebben er zo'n 500 - merken vanzelf dat ieders inzet zeer welkom is. Dat gaat, zeker door de goede sfeer binnen de club, eigenlijk vanzelf. De organisatie moet je zien als een omgekeerde piramide: het bestuur faciliteert de leden. De essentie is dat we het samen doen."

Uitbreiden
"Punt van aandacht is wel de grootte van de accommodatie; hoeveel leden kunnen er op een goede manier gebruik van maken? Momenteel kunnen we geen extra boten meer kwijt en die zijn toch erg essentieel. En dus wordt er gedacht en gepraat over alternatieven: het oude gebouw vergroten, de botenloods uitbreiden, verhuizen, een dependance inrichten, alles komt langs. Daarnaast pleiten we voor meer regelmatig overleg met alle betrokkenen bij het water, zoals waterbeheerders en verenigingen: veiligheid op het soms drukke water is erg belangrijk."

Blauwe wimpel
"We zijn een gemêleerde vereniging: wedstrijden, Elfstedentocht, bepaalde tours, je vindt 't allemaal bij ons. Goed om te melden dat een damesteam van DDS er afgelopen weekend in is geslaagd de 'Blauwe Wimpel' mee naar huis te nemen bij de 'Head of the river Amstel'-wedstrijden; dat is echt een prestatie van formaat!"