Thijs Strobos zet zich in weer en wind in voor RTFC Delft (Foto: Martin Groen)
Thijs Strobos zet zich in weer en wind in voor RTFC Delft (Foto: Martin Groen) Foto: Martin Groen

Vrijwilliger van de week: Thijs Strobos

DELFT - Vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Zonder vrijwilligers geen clubs en verenigingen die activiteiten organiseren, waar zoveel mensen plezier aan beleven en elkaar ontmoeten. Thijs Strobos is zo'n vrijwilliger.

Door Martin Groen

Thijs Strobos is inmiddels tien jaar lid van RTFC Delft '73. Sinds 2012 is hij voorzitter van deze fietsvereniging. "Ik was een paar jaar lid van de club waarna ik door de toenmalige voorzitter werd gevraagd het stokje van hem over te nemen. Ik heb altijd een eigen mening en die ventileer ik ook. Als ze je dan voor zo'n functie vragen, moet je na A ook B zeggen vind ik."

Buitenland
De oud-voetballer van Vitesse Delft heeft vrijwilligerswerk hoog in het vaandel staan. "Ik vind het belangrijk en vooral ook leuk om te doen. Het bestuur komt een paar keer per jaar bij elkaar. Een keer per jaar is er een ledenvergadering. Daarnaast zijn er verschillende groepjes die tripjes naar het buitenland organiseren. Die tripjes zijn natuurlijk de krenten in de pap. Dit jaar zijn er verschillende tripjes naar onder andere de Vogezen, Oostenrijk en naar de Franse Alpen. Zo is er voor elk wat wils.
Een paar jaar geleden waren we in de Alpen toen er ook een profploeg aan het trainen was. Elke dag kwamen we elkaar tegen en op een gegeven moment dachten we laten we eens aanpikken. Toen de weg omhoog liep, moesten we er binnen 100 meter al af. Dan zie je toch wat die profs allemaal kunnen en wat het verschil is. Meestal zijn ze ook een stuk kleiner en vooral lichter dan de gemiddelde amateur."
In het dagelijks leven werkt Strobos voor een deurwaardersbedrijf in Rotterdam. "Ik ga bij de mensen langs voordat er echt grote problemen ontstaan. Ik zit dus in het voortraject en zoek met de mensen naar oplossingen. Als dat lukt is dat voor alle partijen beter."
Daarnaast fietst hij regelmatig en in elk geval elke zondag met RTFC dat staat voor Recreatieve Tour en Fiets Club. Het motto van de vereniging is 'samen uit, samen thuis'. Thijs: "Dat betekent dat we er niet zijn om elkaar 'eraf' te rijden, maar om samen een mooie tocht te maken met een koffiestop halverwege en een gezamenlijke aankomst in Delft. Eigenlijk zijn we allemaal een tikkie eigenwijs, maar dan op een leuke manier en genieten we van de mooie omgeving die Delft rijk is."

Uitdaging
Wel wordt er regelmatig flink doorgetrapt. De meeste leden zoeken in het fietsen behalve ontspanning namelijk ook een fysieke uitdaging. Ze willen hun conditie en gezondheid op peil houden of verbeteren. Hij realiseert zich dat wielrenners bij andere weggebruikers niet altijd hoeven te rekenen op veel sympathie. "Daarom gaan we vroeg de weg op en laten we de plekken waar iedereen naar toe gaat links liggen. En als het toch ineens heel druk gaat worden, dan gaat de snelheid er bij ons uit. Iedereen op de weg moet alert zijn. Dat geldt voor wielrenners, maar ook voor andere fietsers, wandelaars met of zonder hond en automobilisten. Wielrenners anticiperen vaak heel goed op wat er op de weg gebeurt, waar anderen wellicht schrikken. Daarom moeten we rekening houden met elkaar."

Wil je ook lekker meefietsen en ben je op zoek naar een niet al te grote vereniging? Hou je van sportief fietsen met andere liefhebbers, dan ben je bij RTFC Delft aan het goede adres. Als je wilt, fiets dan een paar keer mee. Kijk voor meer info op www.rtfc-delft73.nl