Delft denkt mee over kansen aardgasvrij

DELFT - Op dinsdag 12 maart heeft het college van burgemeester & wethouders het plan van aanpak Warmteplan 2021 en het eindverslag van de participatiebijeenkomsten vastgesteld.

Hiermee heeft de stad een basis gelegd om Delft aardgasvrij te maken. Het bevat de uitgangspunten en de acties die nodig zijn om te komen tot een warmteplan.
Delft start met een onderzoek naar de kansen en het gesprek voor aardgasvrij in de wijken Voorhof, Buitenhof en Kuyperwijk. De energietransitie is een van de vijf opgaven die is uitgewerkt in het bestuursprogramma.

Onderzoek voor 2030
Waar het mogelijk is, sluit de gemeente voor het aardgasvrij maken van wijken aan op bestaande ontwikkelingen en/of natuurlijke momenten, zoals het vervangen van aardgasleidingen en/of rioleringen die voor 2030 vervangen moet worden.
Die kansen liggen er in ieder geval in de wijken Voorhof, Buitenhof en Kuyperwijk. Daarom start het onderzoek naar de kansen voor aardgasvrij in deze wijken. De gemeente is al met een aantal partijen in gesprek.

Wensen uit de stad
In 2018 heeft de gemeente inwoners, ondernemers en partners uitgenodigd om mee te praten over een aardgasvrij Delft. Ook via social media en tijdens participatiebijeenkomsten hebben inwoners, ondernemers en organisaties aangegeven wat hun wensen en suggesties zijn.
Deze informatie is uiteindelijk verwerkt tot uitgangspunten en de acties die de komende jaren stapsgewijs uitgevoerd worden.

Warmteloket
"Zo geeft de gemeente ruimte en ondersteuning aan initiatieven in buurten en wijken om aardgasvrij te worden. Ook komt er een energieloket. Daar kunnen inwoners en ondernemers straks voor onafhankelijk advies terecht over maatregelen die ze nu al kunnen nemen", vertelt wethouder Stephan Brandligt. Twintig bewoners hebben onlangs het Platform Energietransitie Delft opgericht, dat is ontstaan tijdens de participatiebijeenkomsten. Ook in de periode 2019 t/m 2021 gaat de gemeente - samen met partners - in wijken in gesprek.

Warmteplan voor Delft
Overheden hebben met elkaar afgesproken dat iedere gemeente een warmteplan vaststelt in 2021.Daarin staat onder meer hoe woningen van het aardgas af komen en in welke wijken er kansen liggen om voor 2030 van het gas af te zijn.
Onder meer de opbrengsten van de onderzoeken en gesprekken met de stad komen uiteindelijk terecht in het warmteplan.
De gemeente werkt hiervoor samen met haar partners in deze wijken: woningcorporaties Vidomes, Vestia, Woonbron, Duwo, het Platform Energietransitie Delft, bewoners, ondernemers, TU-Delft en netbeheerder Stedin.

Informatie
Op www.delft.nl/aardgasvrij is het eindverslag van de participatiebijeenkomsten en het plan van aanpak Warmteplan 2021 te lezen. Inwoners en ondernemers die nu al aan de slag willen, vinden hier ook meer informatie.