Er is een nijpend tekort aan 'vaste' huisartsen bij gezondheidscentrum Vermeertoren (Foto: Koos Bommelé)
Er is een nijpend tekort aan 'vaste' huisartsen bij gezondheidscentrum Vermeertoren (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Huisartsen Vermeertoren voorlopig even in 'ondertal'

DELFT - Bij Cees Boekraad viel afgelopen week een alarmerende brief van het Delftse gezondheidscentrum Vermeertoren op de mat.

Door Ruud Stift

Hierin stond dat twee huisartsen vertrekken (per 1 maart en 1 mei a.s.) en dat het voor patiënten van deze twee artsen niet mogelijk was om over te stappen naar een van de drie andere parttime werkende artsen in deze praktijk. Dat bezorgde de heer Boekraad wel enige hoofdbrekens.
"Ik ben al meer dan 50 jaar bij deze praktijk en zijn voorganger dokter Brienen, die helaas enkele jaren geleden is overleden, ingeschreven. Door het plotseling vertrek van de twee huisartsen zit ik -en vele honderden en wellicht enkele duizenden patiënten met mij- ineens zonder huisarts. Het enige wat het gezondheidscentrum Vermeertoren te bieden heeft, is een aanmelding voor een Nieuwsbrief. Een vrij dramatische situatie die de gezondheidszorg van zeer veel Delftenaren in gevaar brengt.
Ik vraag mij af wie hiervoor verantwoordelijk is en of er geen andere maatregelen kunnen worden genomen om deze situatie op korte termijn te verbeteren."

Miscommunicatie
Na navraag bij de verantwoordelijke landelijke partij, Arts en Zorg, blijkt alles voor een groot deel uit miscommunicatie te bestaan. Wordt de soep minder heet gegeten dan verondersteld?
Amon van den Borg, algemeen directeur: "We hebben inderdaad aan alle betrokken patiënten een brief gestuurd. Maar, en dat is waar de schoen wringt in dezen, we hebben het nieuws van de op handen zijnde veranderingen wellicht niet duidelijk en zorgvuldig genoeg gecommuniceerd. Naar aanleiding van de brief is verwarring ontstaan en dat betreuren wij ten zeerste. Een grote groep mensen was in de veronderstelling dat ze niet meer bij onze vestiging in de Vermeertoren terecht konden. Ze begrepen uit de brief dat er voor hen geen huisarts meer beschikbaar zou zijn. Dat is niet waar. Ze konden alleen niet meer terecht bij de overgebleven huisartsen binnen de praktijk. Dit vanwege hun maximale quota aan patiënten. De patiënten van de vertrekkende huisartsen kunnen voorlopig terecht bij enkele, waarnemende huisartsen.
Gelukkig hebben we een zeer ervaren huisarts uit Den Haag bereid gevonden om één van de vrijgekomen plekken in te nemen. Vanaf juni zal deze, tot aan zijn pensioen, 'vast' op het rooster staan van het gezondheidscentrum Vermeertoren. Daarnaast zal hij ook de nieuwe collega's onder zijn hoede nemen en hen met zijn ervaring en kunde bijstaan waar nodig."
Telefoontjes
Cees Boekraad hoopt dat alles weer gauw bij het oude is. "Ik was er laatst voor controle en toen werd verteld dat ook een derde huisarts vertrekt. Ze hebben heel veel telefoontjes gehad van mensen die dachten dat ze op straat kwamen te staan als patiënt. De situatie blijft zorgelijk, want veel huisartsenpraktijken in de regio zijn (te) druk bezet. Heel veel Delftenaren ontberen een eigen huisarts en moeten zich behelpen met waarnemers. Je wordt toch het liefst bijgestaan door een 'bekend' gezicht."