Ton Konincks (gehurkt) is klaar voor de CPC (Foto: Koos Bommelé)
Ton Konincks (gehurkt) is klaar voor de CPC (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

AV De Koplopers naar City Pier City

DELFT - Zondag 10 maart vindt de 45e editie plaats van de City Pier City Loop Den Haag (CPC). Dit evenement trekt elk jaar weer tienduizenden deelnemers en bezoekers naar de Hofstad.

Door Martin Groen

Ook vele Delftenaren doen mee, waaronder enkele atleten van de Delftse Atletiek Vereniging De Koplopers. Onder hen de 65-jarige Ton Konincks, die maar liefst voor de 36e keer meedoet. In 1984 liep hij voor het eerst de afstand van vijf kilometer, toen een paar jaar de tien kilometer en vervolgens wel 25 keer de halve marathon. Die gaat over een afstand van 21 kilometer. Ook dit jaar is hij weer van de partij en loopt hij tien kilometer hard door Den Haag. Een zeer populair onderdeel van de CPC.

Hardloopleven
Ton Konincks is alweer 30 jaar lid van AV De Koplopers. Ondanks dat hij er al een heel 'hardloopleven' op heeft zitten, is hij ook van plan om na zijn pensioen lekker door te lopen. "Over een half jaar ga ik met pensioen. Ik vind het leuk om hard te lopen en het werkt zelfs verslavend. Maar elke dag de hardloopschoenen aan. Nee, dat zie ik me niet doen. Er is ook nog een leven naast het hardlopen", zegt hij lachend.

Op woensdag en vrijdag traint Ton bij AV De Koplopers. De thuisbasis van de atletiekvereniging is voetbalvereniging Wippolder. "Vanaf Wippolder lopen we de omgeving in. We huren ook de baan bij AV'40, waar we goed contact mee hebben. Die baan wordt dan met name gebruikt door de fanatiekere atleten. De overige hardlopers gaan lekker in een groep de straat op."
De CPC is dé voorjaarsklassieker voor hardlopers. Het is allemaal als een dolletje met collega's begonnen. "We hebben er toen wat lacherig over gedaan, maar voor ik het wist liep ik ongetraind vijf kilometer door Den Haag. Dat werkte wel verslavend, want daarna ben ik er wat meer voor gaan doen. Na een paar keer de tien kilometer te hebben gelopen, werd al gauw de halve marathon mijn volgende uitdaging. Vervolgens heb ik me aangemeld bij De Koplopers. Gek genoeg liep ik een jaar later een mindere tijd dan het jaar daarvoor. Toch ging het de jaren daarna beter en liep ik met één uur en 44 minuten mijn snelste tijd over 21 kilometer. Ik ben geen topper, maar ik daagde mezelf toen wel steeds uit."

Hele marathon
Een hele marathon kon niet uitblijven. "Op 4 april 2004 liep ik de hele marathon van Rotterdam. Daar heb ik toen echt flink voor getraind en dat kostte flink wat tijd. Dat is ook de reden dat het bij één marathon is gebleven. Ik ben wel lekker blijven lopen. Ik vind buitensporten heerlijk. Verstand op nul en gaan. Vroeger heb ik altijd bij SEP gevoetbald, maar op een gegeven moment ging dat niet meer."

Sociaal aspect
Als penningmeester verricht Ton Konincks ook vrijwilligerswerk. "De vereniging heeft 400 leden. We hebben verschillende trainingsgroepen die allemaal op hun eigen niveau hardlopen. Je stroomt in op het niveau dat bij je past. Daarna stroom je door of je blijft gewoon in de groep als je dat gezellig vindt.
Het sociale aspect is ook belangrijk. Daarom blijven we na de training vaak nog wat drinken en organiseren we verschillende activiteiten naast het hardlopen. Ons paradepaardje is de Golden Ten Loop op Hemelvaartsdag."
Wil je lid worden? Je bent van harte welkom. Kijk op www.dekoplopers.nl.