Bouwplannen Rotterdamseweg, deel II

DELFT - De bouwplannen van bewoner Jos de Wit aan de Rotterdamseweg 13, waarover wij eerder berichtten, liggen nog steeds stil. Hoe staat het er inmiddels mee?

Door Ruud Stift

De plannen liggen ter inzage en sommige politieke partijen vragen om meer rapportage met betrekking tot de aanpak van hittestress en wateroverlast. Zoals Bert van der Woerd van ChristenUnie Delft:
"In het bouwplan waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd, is aan alles gedacht, maar ik wil in het kader van een goede ruimtelijke ordening (het criterium op basis waarvan de gemeenteraad wel of geen verklaring van geen bedenkingen, VVGB, verleent) toch meer uiteengezet zien hoe in de directe omgeving van het bouwplan met hittestress en mogelijke wateroverlast wordt omgegaan. Ook dat mag de gemeenteraad meenemen in de afweging. Tot nu toe hebben we alleen maar vernomen dat het Waterschap 'ernaar gekeken heeft'. Dat is in onze optiek te weinig. Wij eisen een gedegen, onderbouwde rapportage. Ik denk dat er nog wel even over heen gaat qua tijd, ik verwacht dat het net voor de vakantie rond kan komen. Het lijkt nu van een politieke in een procedurele kwestie te veranderen.Tot voor kort besliste het College namelijk zowel over de ontwerp-vergunning als over de ontwerp-VVGB. De Raad van State heeft echter recent bepaald dat niet het College maar de gemeenteraad moet besluiten over de ontwerp-VVGB, terwijl het College besluit over de ontwerp-vergunning. De gemeenteraad van Delft heeft daar nog niet veel ervaring mee."
Standpunt PvdA
Ook Goriska van Cooten van de PvdA wil nog antwoorden op vragen: "Als je bouwt, moet er voldoende groen blijven bestaan, met name om de luchtkwaliteit te waarborgen en om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Iedereen wil graag in een gezonde omgeving blijven wonen. Klimaatverandering werkt hittestress in de hand. Tuinen werken als verkoelende factor. Ter plekke is een Watertoets gedaan. Desondanks, zo menen omringende bewoners, is er veel wateroverlast. We hebben niks tegen het gebouw en de bedoelingen van de eigenaar, maar het gaat ons om de stedelijke verdichting. Bij het bovenliggende vraagstuk van 'groen in de binnenstad' moet je je blijven afvragen: Hoe gaan we hier mee om? Luisteren we bijvoorbeeld ook naar omwonenden of baseren we ons alleen op papieren rapportages? Dit soort heikele kwesties vraagt wellicht om een 'bredere' benadering."

Klaas Herrema van GroenLinks was tegen, maar stemde later in de gemeenteraadscommissie voor: "Eerlijk is eerlijk, bij de Rotterdamseweg zien wij dat de initiatiefnemer er alles aan heeft gedaan om een goed plan te maken. Een duurzaam en klimaatadaptief bouwplan, mede geadviseerd door onze stadsecoloog. De ruimtelijke onderbouwing concludeert dat het plan past binnen de regels van de wet. De raad moet dus een juridische, goed onderbouwde afweging maken. We zijn wel benieuwd hoe het college omgaat met de bedenkingen die in de commissie zijn geuit m.b.t. hittestress en wateroverlast."