René Poots, secretaris van de Delftse Schaak Club, met de nog uit te reiken trofee voor de beste Delftse schaker.
René Poots, secretaris van de Delftse Schaak Club, met de nog uit te reiken trofee voor de beste Delftse schaker. Foto: Willem de Bie

'Schaken is meer dan een bord met 64 vakjes...'

DELFT – Eén van de oudste sporten is ongetwijfeld schaken. Al duizenden jaren geleden was er in de oervorm sprake van dit bordspel, in Perzië, China en Oezbekistan. Schaken in Delft is wat minder oud, maar bestaat toch altijd nog een kleine 125 jaar. Het wel en wee bespreken we met de secretaris van de Delftse Schaak Club (DSC), René Poots.

Tekst & foto: Willem de Bie

René wordt geboren in Leiden en is onderdeel van een gezin met zes kinderen. "Een belangrijke taak in een gezin met zes kinderen is om ze allemaal bezig te houden. Mijn ouders hadden ervoor gezorgd dat er in huis een biljart stond, een tafeltennistafel, een sjoelbak en een bobspel. En er waren allerlei bordspelen waaronder dammen en schaken. In de buurt werden wedstrijden georganiseerd; mijn broer was schaak- en ik damkampioen.

Jan Timman
In mijn jeugd heb ik ook geschaatst en zat ik op voetbal; mijn vader was ook een echte voetballiefhebber en trainde een club uit de buurt. Mijn kennismaking met Delft was de periode dat ik de lerarenopleiding volgde. Toen de kinderen wat groter waren, ben ik op een schaakvereniging gegaan: het Jan Timman Collectief."

Prinsenstad
"Daarna ben ik overgestapt naar de vereniging waar ik nog steeds lid van ben, de Delftse Schaak Club, die al sinds december 1895 bestaat. Momenteel ben ik secretaris en samen met andere bestuursleden en een kleine groep vrijwilligers organiseren wij veel activiteiten voor de leden. Zo is er van 19 tot en met 21 april in Delft het 'Prinsenstad Toernooi'. We organiseren dit nu voor de 12e keer in het paasweekend en we verwachten weer veel deelnemers, vooral uit de regio; in 2018 hadden we 200 deelnemers. Er wordt gespeeld in vier groepen, waardoor het verschil in niveau beperkt blijft. Doordat we een aantal sponsors hebben kunnen strikken, hebben we ook een prijzenpot: dit jaar is dat ruim 3500 euro. Sponsors zoals Gasterij 't Karrewiel, de Delftse Markt, Delftse Brouwers en hoofdsponsor ING."

Denkwerk
"Onze leden zijn actief in een interne en een externe competitie: dat doen we op de maandagavond voor de senioren en maandag tussen 18.00 en 19.30 uur voor de jeugd. Schaken kan heel verslavend zijn. Je speelt één tegen één, maar vooral tegen jezelf. Het is geen teamsport, waarbij anderen bepalen hoe het uiteindelijke resultaat er uitziet. Jij zit aan het bord, en jij bent ook verantwoordelijk voor alle zetten die je doet. Het is een mooi en tegelijkertijd ingewikkeld spel. Naast de basis spelregels is het ook van belang dat je andere wedstrijden hebt bekeken dan wel geanalyseerd. Je hebt de opening van een wedstrijd, het middenspel en het eindspel, en omdat de mogelijkheden werkelijk onuitputtelijk zijn is bijna elk spel weer anders. Als een van de twee gewonnen heeft is de wedstrijd afgelopen, maar beide schakers kunnen nog uren, zo niet dagen blijven nadenken over hoe de partij is gegaan: waar ging het goed, waar ging het mis. Schaken is fysiek geen zware sport, maar qua denkwerk wel zeker!"

Max Euwe
"Trainen bij ons wil zeggen dat je partijen naspeelt en theorieën doorneemt van toppers uit onze sport. Schaker Tim Krabbé zei ooit: schaken is zwaarder dan wielrennen; na het wielrennen ben je binnen een uur wel weer de oude, bij schaken duurt het herstel veel langer." De schaaksport is zeker ook populair bij studenten: "Vooral eind 19e eeuw en begin 20e eeuw was schaken bij de studenten erg populair. Het feit dat Max Euwe wereldkampioen werd maakte het schaken nog populairder. Er is door de jaren heen altijd een vaste groep liefhebbers: momenteel hebben wij 173 leden, waarvan 35 jeugdleden. Wij zijn een van de grootste schaakverenigingen in Nederland. De club speelt in de eerste klasse van de KNSB; dat is een bewuste keuze: bij het spelen in de Ereklasse speelt ook geld een rol, sommigen krijgen betaald en het is altijd zoeken naar sponsors."

Kroegloper
Natuurlijk speelt de digitale techniek ook een rol bij het schaken: "Op Internet is werkelijk alles te vinden: oneindig veel schaakpartijen en natuurlijk ook veel tips en trucs. Ook is er een competitie die zich afspeelt op de computer; je speelt dan ineens tegen mensen uit China of Australië." Van oudsher is schaken ook een sport die in de kroeg wordt beoefend: "Op pinksterzondag organiseren wij een 'Kroeglopertoernooi' in Delft. We gaan dan van kroeg naar kroeg en spelen in totaal zeven rondes. Dit evenement trekt veel mensen, ook van buiten de stad." Kijk voor meer informatie op www.delftseschaaksite.nl.