Bouwplannen Rotterdamseweg: Reactie Jos de Wit

DELFT - Natuurlijk hebben we ook initiatiefnemer Jos de Wit, die in zijn tuin aan de Rotterdamseweg 13 twee duurzame seniorenwoningen wil bouwen, gevraagd om zijn kant van het verhaal te vertellen.

"De bewoners aan het Diamantpad en de Mijnbouwstraat die echt op de tuin uitkijken hebben geen problemen met de bouwplannen. Wateroverlast? Ik heb alle techneuten beschikbaar op dit vlak over de vloer gehad, van het Hoogheemraadschap Delfland tot de ecologisch specialist van de gemeente en allemaal beweren ze dat dat hier niet speelt. De tegenpartij houdt maar bij hoog en laag vol dat dit ooit een historische tuin was, maar dat is allang niet meer zo. Er heeft hier van 1910 tot 1960 een chemische verffabriek gestaan en een aantal schuren. Circa 260 m2 daken, met staal en of asbest bekleed. Dit heb ik allemaal al verantwoord af laten voeren. Feitelijk zijn alle technische argumenten weerlegd. In 2013 kocht ik dit en toen gaf men al een intentieverklaring af, mits ik me aan alle geldende bouwregels zou houden. In de tweede week van maart is er een soort van voorlichtingsavond bij de gemeente.

Bestemming
Bestemming tuin volgens het bestemmingsplan? Het is nooit een tuin geweest, alleen maar schuur. De enige boom die het behouden waard is, een prachtige kastanje, blijft ook intact. Er zal op fatsoenlijke afstand van die prachtboom worden gebouwd, dat is allemaal al berekend en goed bevonden. Er is zelfs iemand geweest voor een boomscan. Ik heb het woonhuis, een beschermd monument, op laten knappen en ben zelfs genomineerd voor de Le Comteprijs hiervoor, dus natuurlijk wil ik de historie dan geen onrecht aan doen, mocht dat wringen. Ik ben nu al 2,5 jaar bezig. Vanaf het begin heb ik de bewoners bij mijn plannen betrokken. Het heeft me al 30.000 euro gekocht aan rapportages. In het plan dat ik met mijn architect heb opgesteld, is 250 m2 groendak opgenomen, sterk water opnemend. Een soort verhoogd glooiend grasdak waaronder gebouw wordt. De gemeenteraad heeft al bij meerderheid in principe toegestemd. Natuurlijk mag men ook hier weer tegen in bezwaar gaan. Daarna zijn wij weer aan zet."