Delftenaar Jan van der Mast schreef een biografie over wegbereider Jacques van Marken
Delftenaar Jan van der Mast schreef een biografie over wegbereider Jacques van Marken Foto:

Nieuw boek over 'modelfabrikant' Van Marken

DELFT - Op 29 maart verschijnt 'Jacques van Marken. De eerste sociaal ondernemer van Nederland' geschreven door Jan van der Mast. Een biografie van de vernieuwer, 'modelfabrikant' en sociaal voorvechter uit Delft.

Van Marken was vooruitstrevend én invloedrijk: discussies die hij teweegbracht haalden de Tweede Kamer en de internationale pers. Hij was de eerste Nederlandse bezitter van een telefoon en de vierde Nederlander met een auto. Een echte beroemdheid wiens verjaardag jaarlijks door duizend arbeiders en hun gezinnen groots gevierd werd.

Voorzieningen
Jacques van Marken (1845-1906) besloot zich als negentienjarige corpsstudent 'nuttig te maken voor de maatschappij'. Hij richtte de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek, het huidige DSM, en Calvé op en creëerde voorzieningen voor zijn arbeiders, die pas zeventig jaar later gemeengoed zouden worden, waaronder pensioenopbouw, een ziektekostenverzekering en een ondernemingsraad. Samen met zijn echtgenote Agneta woonde hij in zijn fabriekskolonie in Delft. Daarnaast had hij, ook heel vooruitstrevend, nog een gezin in Rotterdam. Ondanks een zware morfineverslaving bleef zijn maatschappelijk engagement onverwoestbaar, met de verzoening van arbeid en kapitaal als ideaal. Jan van der Mast schetst een fascinerend tijdsbeeld en laat zien hoe wij schatplichtig zijn aan Jacques van Marken.

Auteur
Jan van der Mast is toneel- en romanschrijver. Zijn debuutroman werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Na de historische roman De kleine Keizer ontdekte hij een dagboek van Jacques van Marken, dat pas in 2040 mag worden geopenbaard. Deze vondst leidde tot de roman Agneta, die inmiddels al zeven herdrukken beleefde. Van der Mast werkte vijf jaar aan de biografie over Jacques van Marken.